Ieškant laikrodžio ir dairantis į skirtingus modelius svarstoma, kuris būtų tinkamiausias. Atsižvelgiama į įvairias savybes, daug dėmesio kreipiama į dizainą, nes norisi tokio aksesuaro, kuris derėtų prie stiliaus ir gyvenimo būdo. Laikrodžiai, derantys prie stiliaus, traukia pirkėjų dėmesį.

Kokie pirkėjų lūkesčiai?

Laikrodžių pasiūla ir pirkimas – tam tikra prasme fenomenalūs reiškiniai. Įsivaizduokime. Dešimta valanda ryto. Atidaroma laikrodžių parduotuvė. Praėjus penkiolikai minučių, apsilanko interesantas. Apsižvalgo ir išeina. Dar po kelių minučių įžengia pirkėja. Ji tvirtai žino, ko nori. Įsigyja laikrodį už 100 eurų. Vienuoliktą valandą parduotuvėn užsuka sutuoktiniai. Po valandos, praleistos renkantis, abu pasipuošia naujais aksesuarais.

Vienas pirkėjas išleidžia 50 eurų, kitas – dešimteriopai ar šimteriopai daugiau.

Iš šių pavyzdžių iškyla viena kita hipotezė. Pavyzdžiui, jei greitai išsirenkate patinkantį variantą, galbūt jau domėjotės laikrodžių modeliais.

Yra ir ne hipotezių, o visiškai aiškių ir patvirtinimo nereikalaujančių teiginių. Kad ir toks: pirkėjų lūkesčiai skirtingi.

Laikrodžiai, derantys prie stiliaus NEPRIEKAIŠTINGAI

Lūkesčių skirtumus lemia kritiškumas. Galbūt vienam pirkėjui atrodo, kad laikrodžiai, derantys prie stiliaus, turi atitikti šimtus taisyklių (na, sakykim, „prie kostiumo – odinė apyrankė“). O kitas pirkėjas nevengia aprangos eksperimentų. Arba paprasčiausiai nesivaiko tam tikrų mados normų ir leidžia sau kiek laisviau interpretuoti etiketo gaires.

Netgi galima teigti, kad ne visai „į temą“ laikrodis kartais yra geresnis pasirinkimas už įprastą. Viską lemia žmogaus charakteris ir bendras stilius. O jei laukia koks nors pramogų pasaulio renginys, išskirtinė detalė neprasprūs fotografams pro akis. Tad kartais laikrodis gali būti sąmoningai pasirinktas sportiškesnis nei apranga ar pan.

Žodžiai „priekaištingai“ ir „nepriekaištingai“ – priešpriešos. Tačiau riba tarp jų siaura. Netgi labai siaura. Gal koks procentas skiria stiliaus nesėkmę ir šedevrą. Toks tas mados, aprangos ir aksesuarų pasaulis. Bet sprendimas visada yra. Šiuo atveju galime pateikti netgi du variantus.

  1. Rinkitės klasikinio dizaino laikrodį, kurio neišblaškys siaučiančios madų pūgos.
  2. Geriausia – turėti keletą laikrodžių. Atsižvelgiant į stiliaus ir ekonomijos rodiklius, idealu įsigyti tris skirtingo tipo modelius. O jei kišenė leidžia, galima net ir kolekcionuoti.

Laikrodžiai, derantys prie stiliaus… visada?

Rinkitės klasikinio dizaino laikrodį, kurio neišblaškys siaučiančios madų pūgos. Ar galima teigti, kad šis pora eilučių aukščiau esantis sakinys atskleidžia lietuvių laikrodininkystės kultūrą? Iš dalies taip. Mūsų šalyje įprasta visur ir visada segėti tą patį laikrodį. Tad natūralu, jog žmonės stengiasi išsirinkti tokį daiktą, kuris būtų kuo universalesnis ir tiktų tiek kasdienai, tiek iškilmėms.

Kodėl įsigyjamas tik vienas laikrodis? Viena iš tikėtinų priežasčių – pajamos. Atlyginimai Lietuvoje atsilieka nuo Europos Sąjungos vidurkio, todėl dažnai tenka pataupyti. Vietoje kelių laikrodžių pasikliaujama vienu. Kita priežastis – tradicijos. Lietuviams įprasta turėti vieną laikrodį, todėl bent artimiausiais metais tendencijos vargu ar labai pasikeis. Kad nuostatos nestovi vietoje, galima drąsiai patvirtinti, bet tas kitimas nėra greitas.

Pirkėjų dėmesį traukia ir pigesni, ir brangesni laikrodininkystės produktai, tačiau brangesniais variantais dažnai tiesiog grožimasi (aišku nuperkama visokių)

Nepaisant kainos, principas „vienas laikrodis viskam“ išlieka gajus. Ir tik pats pirkėjas iš tiesų žino, ar pakaks to vieno laikrodžio. Kad ir ką patars pardavėjas, klientas apsispręs savo galva, atsižvelgdamas į asmeninius lūkesčius.