liemenėlesJeigu Jums įdomu kaip atsirado liemenėle – tai pirmoji užuominą į šiuolaikinę liemenėlę buvo – odinis krūtinės raištis, kurį naudodavo Senovės Romos moterys sprtuodamos.

Labiau panaši liemenėlė į tas kurias dėvime šiandien – buvo sukurta 1889 metais. Sukurė ją Ermine Kadol, korsetus gaminančios įmonės savininkas. Jis pristatė pasauliui dvi juostas, prie kurių buvo pritvirtinti du kaušeliai. Visa ši konstrukcija buvo tvirtinama prie korseto. Tačiau tikroji liemenės sukurimo data – 1903 metai, gydytoja Goš Šaro nusprendė perkirpti korsetą į dvi dalis: iš viršutinės dalies gavosi liemenėlė, o iš apatinės – diržas kojinėms prisegti.

30-aisiais praeto šimtmečio metais – apatinio trikotažo gamintojai pradėjo tvirtinti liemenėlių kaušeliuose pagalvėles bei suskirstė dydžius: nuo A iki D. 40-aisiais metais buvo sukurtos liemenėlės su reguliuojamomis petnešelėmis, o vėliau buvo sukurtos ir įvarios liemenėlių formos, kurias puikiai žinome šiandien. Taip pat yra keletas liemenėlių, kurios pateko į istoriją.

Pirmoji Push Up liemenėlė – šiuo metu demonstruojama Londono mokslų muziejuje. Kaip ir šiais laikas – ji buvo skirta padidinti formas, tačiau ją dėvėti reikėjo labai daug drąsos, tokios liemenėles buvo siuvamos išskirtinai namuose arba privačiuose siuvimo salonuose.

Liemenėlė Sweet Dreams – ši liemenėlė savo laiku pakeitė nepatogias kolbas primenančias liemenėles. Ši liemenėlė buvo pristatyta, kaip apatinio trikotažo dalis, kurią galima dėvėti visą dieną. 60-aisiais metais atsirado liemenėlės modelis – Balconette (prancūziškai –Balkonėlis), dar vadinamas – Demi Cup. Kieta liemenėlės konstrukcija suformuota taip, kad palaikytų krūtinę, palikdama ja pusiau apnuogintą. Tai buvo itin sunkiai gaunamas modelis, todėl savo laiku – nusipirkti Balconette liemenėlę – buvo tikrų tikriausia sėkmė.

Jogbra Top liemenėlė – pirma užpatentuota liemenėlė sportui, sukurta 1977 metais, pirmiausia ji buvo skirta bėgikėms. Dar viena liemenėlė, kuria žymi istorija – liemenėlė kulka (Bullet Bra) – buvo itin populiari Amerikoje 40-50-aisiais metais. Ši liemenėlė buvo išpopuliarinta įvairių įžymybių scenoje ar filmuose, merginos dėvėdamos šias liemenėles turėdavo nemažai vargo, konuso formos kaušelius prikimšti visko kas pasitaiko po ranka.