miegmaišis

                      Kai planuojame ne šiaip iškylą pusdieniui prie ežero ar upės, o žygį į gamtą su nakvynėmis natūraliose sąlygose, smulkmenų renkantis daiktus nebūna. Svarbu ir apavas, ir apranga, ir kuprinė, ir tai, kas joje sudėta. Viskas, kas būtina, ir nieko nereikalingo, kas gali tapti našta ir nepatogumu. Tad šiuo atveju vienas iš labai svarbių darbų – miegmaišio pasirinkimas.

Svarbiausia, ko gero, nešantis žygio amuniciją yra jos svoris ir gabaritai. Renkantis miegmaišį tenka atsižvelgti į jo supakavimo galimybes, funkcionalumą, priedus. Vasaros sąlygoms pritaikytas miegmaišis bus erdvus ir patogus, išlaikantis tinkamą komforto temperatūrą skirtingai vyrams ir moterims. Vidinis jo sluoksnis turi gerai sugerti prakaitą, maloniai ir švelniai priglusti prie kūno ir nesukelti dirginimo. Išorinis apvalkas suteikia izoliaciją nuo drėgmės ir vėsaus oro. Užpildas tarp šių sluoksnių dažniausiai yra sintetinis, su oro tarpais ar be jų. Vasaros metu labai reikalingas ir tinklelis nuo vabzdžių. Panašiomis savybėmis pasižymi ir miegmaišiai, skirti 2-3 sezonams. Nebūtini, bet reikalingi yra ir kiti priedai – kišenės smulkiems daiktams, telefonui susidėti, galimybė sujungti miegmaišius, ištiesti juos kaip antklodes ir t.t.

Miegmaišio pasirinkimas žiemos sąlygoms reikalauja didesnio dėmesio. Prognozės gali pasikeisti, bet prisitaikyti prie jų vis tiek reikia. Todėl žiemai skirti miegmaišiai pasižymi atspariu sintetiniu apvalkalu, gerai saugančiu nuo šalčio ir drėgmės. Siūlės tvirtos, nepralaidžios, užtrauktukai – su apsauga nuo vėjo ir užsikirtimo bei medžiagos įtraukimo. Vidinis sluoksnis šiltas, gerai paskirstantis temperatūrą. Daugelis jų turi papildomą pašiltinimą kojoms, gerai priglunda, palaiko komfortišką šilumą. Tam didelę įtaką turi užpildas. Ekstremalioms žiemos sąlygoms galima rinktis žąsų pūkų užpildą, kuris apsaugo nuo šalčio net esant -40° C. Gerai šildo ir sintetiniai dviejų sluoksnių užpildai.

Ko gero, atskirą kategoriją sudaro miegmaišio pasirinkimas profesionalams skirtose prekybos vietose. Kariniai, medžioklei, alpinizmui, ekspedicijoms reikalingi miegmaišiai jau gaminami iš itin atsparių išorės veiksniams medžiagų, jų užpildai yra ne tik kelių sluoksnių, bet ir su specialiomis oro judėjimo ertmėmis, kad temperatūra viduje išliktų daugmaž vienoda bet kurioje miegmaišio vietoje. Ypač svarbu ir tokių miegmaišių kompaktiškumas, lengvas jų supakavimas iki minimalaus dydžio. Dvipusiai užtrauktukai turi apsauginį užmetimą, o ypač tvirtos išorinio apvalkalo siūlės išdėstytos taip, kad nespaustų miegančiojo nugaros, ir yra apsaugotos nuo drėgmės ir šalčio prasiskverbimo. O tokie priedai, kaip kišenės viduje ir išorėje, papildomi skyreliai dokumentams, įrankiams sudėti, pakabinimo ir prisegimo prie kuprinės ar diržo įtaisai tik suteikia naudingų patogumų.