Namo statyba apima bendradarbiavimą su daugeliu specialistų. Vienas iš jų yra matininkas, kuris yra atsakingas už sklypo ribų nubrėžimą ir prijungimo taškų nustatymą. Matininkas mus lydės viso proceso metu – nuo ​​sklypo parinkimo ir pirkimo iki pastato perdavimo.

Kam mums reikalingas matininkas?

Pagrindinė matininko veikla – tikslus ribų matavimas ir šių matavimo analizė. Dažniausiai jį galime sutikti ženklinant kelius ar šaligatvius, tačiau jo vaidmuo neapsiriboja vien viešaisiais darbais. Be matininko statybos negali būti pradėtos ar baigtos. Būtent jis parengia žemėlapius namų projektuotojams bei išdėsto juose sklypo elementus ir atlieka investicijų perdavimo kontrolę.

Geodezininkas atlieka labai svarbų vaidmenį ir daugelyje vienos šeimos namo statybos etapų. Jos paslaugomis verta naudotis sklypo paieškos etape, jei kyla abejonių, ar jo ribos eina tiksliai ten, kur sako pardavėjas. Antras svarbus momentas pasinaudoti šio specialisto pagalba – tvoros statymas. Jis patikrins ir tiksliai nustatys tinkamą vietą.

Geodeziniai matavimai – svarbiausia informacija

Vienas iš svarbiausių dokumentų – bazinis žemėlapis, kurio pagrindu atliekami visi projektavimo darbai. Būtent ten brėžiamos sklypo ribos, pastatų kontūrai, topografija, išmatavimai. Prieš pradėdamas statybas, investuotojas turi jį įsigyti komunalinių paslaugų biure (geodezijos, kartografijos ir kadastro skyriuje), o tada pateikti jį geodezininkui, kurio užduotis yra pritaikyti žemėlapį, patikrinus matmenis ir faktinę sklypo būklę ir žinoma, atlikti bet kokius pakeitimus.

Taip sukuriamas projektavimo tikslams skirtas žemėlapis, sudarytas masteliu 1:500. Pateiktame dokumente apibrėžiamos sklypo ribos ir vieta,  atstumas tarp namo ir sienų , atsižvelgiama į esamus ir planuojamus pastatus,  prijungimo taškus  arba nuotekų šalinimo ir kitas komunalines vietas. Žemėlapis iš matininko turėtų būti pateiktas architektui, kuris suprojektuoja ar pritaiko galutinį  namo projektą.