baidariu nuoma

Jei esate tikras ekstremalas, tai baidarės ankstyvą pavasarį yra viena iš tų veiklų, kurios turėtų nustebinti. Paprastai pasiplaukiojimas baidarėmis Lietuvos užmis yra gana tradicinė pramoga vėlyvą pavasarį, vasarą ir net rudenį, bet žiema ir ankstyvas pavasaris – išskirtinis metas. Žiema – dėl savo oro sąlygų. Ankstyvas pavasaris – dėl patvinusių upių.

Baidarių nuoma užsiimantys verslininkai retai kada kovą ar balandį būna visiškai pasiruošę, nes nėra didelės paklausos. Šie metai ypatingi. Šiluma į Lietuvą atėjo jau balandžio pradžioje, todėl dabar ypač geras metas leistis į kelionę baidare.

Kodėl anksti pavasarį plaukti baidarėmis – ekstremalu?

Atsakymas labai paprastas – sudėtingos sąlygos. Pradedantysis baidarininkas net nelįstų tokiu metu į baidarę, o štai tiems, kam aštrūs pojūčiai prie širdies būtent dabar gali pajausti tikrąją gamtos jėgą ir pamatyti jis grožį.

Vanduo Lietuvos upėse dabar smarkiai pakilęs. Tai reiškia, kad gylis yra didelis, siekia net ir 3-4 metrus, kai paprastai būna iki 2 metrų. Tokiame gylyje reikia būti itin atsargiems, vilkėti gelbėjimosi liemenes. Didžiulė srovė – irgi būdinga ankstyvam pavasariui. Tai reiškia papildomas pastangas irkluojant ir pasiekiant krantą. Vanduo „lipa“ per užtvankas. Ankstyvą pavasarį susidaro slenksčiai, kur srovė ritasi per užtvankas arba siauresnes akmenuotas vietas. Saugiai įveikti tokias kliūtis gali tik patyrę baidarininkai, taip pat ir turintys pakankamai daug jėgų. Vienvietės baidarės susitvarko su tokia užduotimi gana neblogai, o štai dvivietėms reikia itin gero sutarimo ir koordinacijos. Vanduo šaltas, kaip ledas, o kartais ir su ledais upėje, todėl apsivertus iš karto galima pajusti, ką reiškia geliantis šaltis. Baidarininkai turi būti pasiruošę išgyvenimui ir tokiomis sąlygomis.

Tradiciškai pavojingos vietos yra ten, kur į upę nuvirtę medžiai. Vasarą galima išlipti iš baidarės ir ją perkelti per medžius. Deja, kai upė gili, vanduo sraunus ir šaltas, toks pernešimas tampa sunkiai įmanomas. Reikia nusigauti iki kranto ir tai bandyti padaryti tik krantu. Beje, jis dabar be žolių ir krūmų, nes plaukdami ledai viską išlaužė. O tai reiškia, kad judėjimas krantine – paprastesnis.

Baidarių nuoma tuoj įgaus pagreitį ir Lietuvos upes Aukštaitijoje ir Žemaitijoje vėl užplūs poilsiautojai. Baidarės ir vėl bus vežamos mikroautobusų priekabose. Visi tikisi geros ir šiltos vasaros.