zvejybos reikmenys

Karpius gaudantys žvejai – labai išrankūs žmonės. Su tuo gali sutikti bet kuris žvejybos prekių parduotuvėje dirbantis pardavėjas ar kitas žvejys. Jiems bet kokio š… neįkiši – viskam keliami tik aukščiausi reikalavimai. Ir tam yra kelios labai svarbios priežastys.

Karpininkų žūklės reikmenys turi būti tik aukščiausios kokybės, nes jie žvejoja dideles žuvis. Lietuvoje karpius galima žvejoti specialiuose tvenkiniuose, kur karpiai yra maitinami ir auginami parduotuvėms. Ši žuvis yra atvežtinė, ji Lietuvoje pasirodė prieš kelis šimtus metų. Iki tol ji buvo auginama Vidurio Europoje, bet ir tai ji iš ten atkeliavo iš tolimosios Japonijos ir Kinijos, kur ir yra natūrali jos aplinka. Taigi Lietuvos ežeruose karpiai nėra natūrali žuvis. Ji laikoma introdukuota, invazine rūšimi. Karpiai užauga iki 50 kg. svorio, todėl ištraukti tokį „milžiną“ su lazdyno meškerėle tikrai neimanoma… Reikalingi aukščiausios kokybės žūklės reikmenys ir labai protingi meškeriotojai, galintys įveikti tokius didelius ir stiprius gyvūnus. Beje, pernai ištrauktas didžiausias karpis Lietuvos istorijoje – net 26 kg. 2015 metais Vengrijoje pagautas didžiausias pasaulyje karpis, svėres net 48 kg. Su tokio dydžio žuvimis gali susitvarkyti tikrai ne pradedantieji žvejai.

Svarbiausi žūklės reikmenys gaudant karpius yra ritės ir meškerės. Monofilamentinis valas paprastai išlaiko apie 10 kg svorio žuvis, tad gaudant sunkesnes reikalingas pintas ir stipresnis valas. Ritės yra paprastos, jų pagrindinės funkcijos yra stabdymas, nes visą darbą žvejui karpininkui reikia atlikti rankomis. Karpininkai investuoja labiau į stiprias meškeres, nes būtent jų patvarumas ir lankstumas užtikrina efektyvų didesnės žuvies ištraukimą. Visa kita – jau individualus žvejo pasirinkimas. Kabliukai, svareliai, sistemėlės gali būti gana paprastos. Svarbu, kad gale būtų naudojamas pintas valas, nes karpis yra gana gudrus ir tikrai bandys valą nutraukti į dugne esančias žoles ar šiekštus.

Karpininkai žino, kad elektroniniai signalai yra labai svarbūs jų darbe, todėl pasirūpina kokybiškais laikikliais ir signalais.

Visa kita – gera karpių jaukinimo strategija, oro skaitymas ir teisingai pasirinktas žvejybos laikas. Šiuolaikiniai karpininkų žūklės reikmenys gali kainuoti apie 500-1000 eurų, todėl žvejai visada ieško nebrangių, bet itin kokybiškų variantų. Juos galima rasti ir internetinėje parduotuvėje karpininkams.lt