Nors daugelis technologijų milžinių siekia pasisavinti naudotojų duomenis, Apple tapo daug atkaklesnė saugodama naudotojų privatumą ir saugumą. Todėl tiems, kuriems asmeninių duomenų saugumas svarbiau už viską, dar niekada nebuvo geresnio laiko pereiti prie iOS, kuris yra neatsiejami Apple iPhone išmaniųjų telefonų dalis.

Įgyvendindama daugybę labai naudingų ir svarbių priemonių, Apple sustiprino savo gaminamų iPhone išmaniųjų telefonų saugumą ir privatumą. Taigi, naudotojų duomenų siekiančios kompanijos nebeturi galimybės to padaryti. Jau nekalbant apie tai, kad jie turi aiškiai nurodyti, kodėl seka ir kokią informaciją surinko. Kaip bebūtų, nesvarbu, ar esate iOS naujokas, ar Apple įrenginiais naudojatės jau daugelį metų, jums praverstų keletas praktiškų patarimų, kaip apsaugoti savo Apple iPhone 14 Pro išmanųjį telefoną.

Gaukite įspėjimus apie buvimo vietą

Tokios funkcijos, kaip „Location Alerts“, leidžia Apple iPhone išmaniųjų telefonų naudotojams žinoti, kas vyksta su jų duomenimis. Taip galima daug geriau valdyti savo privatumą. Kai leidžiate mobiliajai programėlei sekti jūsų buvimo vietą, Apple informuoja jus apie tai perspėjimais, kuriuose rodomas programėlės surinktų buvimo vietos duomenų žemėlapis. Be to, ji taip pat nurodo ir priežastį.

Vietos duomenų pašalinimas iš nuotraukų ir vaizdo įrašų

Visiems socialinės medijos entuziastams arba tiems, kurie mėgsta dalytis savo nuotraukomis ir vaizdo įrašais visame internete, ši funkcija yra tiesiog būtina. Jos pagalba galima iš anksto pašalinti geografines žymas iš savo padarytų nuotraukų, kad niekas negalėtų išsiaiškinti, kur nuotraukos buvo padarytos.

Leiskite programoms sekti jūsų buvimo vietą tik kartą

Skirtingai nei anksčiau, dabar galite leisti programoms pasiekti jūsų buvimo vietą tik kartą. Taigi, kai kitą kartą jūsų išmaniajame telefone naudojamoms mobiliosioms programėlėms prireiks jūsų buvimo vietos duomenų, jos turės paprašyti jūsų leidimo. Be to, jos turi pateikti labai aiškią priežastį, kodėl joms reikia jūsų buvimo vietos duomenų.

Apsaugokite savo išmanųjį telefoną fiziškai

Nors paprastai labai daug ir dažnai kalbama apie „vidinį“ išmaniojo telefono saugumą, kuomet siekiama išvengti duomenų praradimo ar įsilaužimo į išmanųjį telefoną, niekuomet negalima pamirši apsaugoti savo išmanųjį telefoną ir fiziškai. Tai reiškia, kad jums bus reikalingi ir Apple iPhone 14 Pro grūdinti stiklai bei patikimi ir patvarūs telefonų dėklai, kurie padeda užtikrinti, kad išmanusis telefonas nebūtų pažeistas fizinio kontakto metu, pvz., krentant ar kt.

Kadangi šiuolaikiniai Apple iPhone 14 Pro grūdinti stiklai ir telefonų dėklai yra itin aukštos kokybės, o skirtingų modelių asortimentas yra labai platus, jums tikrai neturėtų iškilti sunkumų pasirenkant jūsų išmaniajam telefonui geriausiai tinkančius variantus.

Sukurkite raidinį-skaitmeninį kodą

Vienas iš pirmųjų apsaugos sluoksnių, galinčių labai padėti apsaugoti jūsų prietaisą, yra Alfanumerinis-skaitmeninis prieigos kodas. Dėl raidžių ir skaičių derinio jis yra labai patikimas. Be to, galite pasinaudoti „Face/Touch ID“, kad užkirstumėte kelią neteisėtai prieigai prie jūsų išmaniajame telefone saugomų duomenų. Neabejotinai pažangiausias ir saugiausias yra Apple „Face ID“. Veikiama „TrueDepth“ kameros, ji leidžia autentifikuotis norimu būdu. Be to, Apple teigia, kad saugumo požiūriu jis pranašesnis už „Touch ID“.

Siri pasiūlymų užrakintame ekrane išjungimas

Naudojant iPhone, Siri užrakinimo ekrane teikia pasiūlymus. Tai daroma siekiant jus įspėti apie dalykus, kuriuos darote kiekvieną dieną, pvz., jei kasdien naudojate programą, kad išmoktumėte piešti, asmeninis asistentas maždaug tuo pačiu metu teiks jums pasiūlymus, kad nepamirštumėte piešti. Suprantama, kad tai yra labai naudinga ir patogu, tačiau tai taip pat gali atskleisti jūsų privatumą apie tai, ką darote. Taigi, būtų naudinga išjungti Siri pasiūlymus užrakintame ekrane.

Pranešimų, valdymo centro ir Siri išjungimas užrakintame ekrane

Jei manote, kad sukūrę raidinį-skaitmeninį kodą apsaugosite savo iPhone, labai klystate. Jūsų užrakintas iPhone vis tiek yra prieinamas bet kuriam patyrusiam iPhone naudotojui, kuris gali lengvai įsibrauti į jūsų įrenginį iš Valdymo centro arba Pranešimų centro. Užrakintame iPhone ekrane bet kas gali perbraukti Valdymo centrą ir gauti prieigą prie blykstės, fotoaparato, lėktuvo režimo, Bluetooth ir kt. O Pranešimų centras suteikia lengvą prieigą prie išmaniojo telefono pranešimų ir atnaujinimų. Be to, jei užrakintame ekrane paliekamas įjungtas Siri, įsibrovėliai gali užduoti klausimus ir duoti komandas Siri, kad gautų tam tikrą jiems reikalingą informaciją. Kad išvengtumėte tokios nemalonios situacijos, turėtumėte išjungti pranešimų ir valdymo centrą bei Siri iš užrakinto iPhone ekrano.

Dviejų veiksnių autentiškumo patvirtinimas

Dviejų veiksnių autentiškumo patvirtinimas gali būti nepaprastai naudingas suteikiant reikiamą apsaugą jūsų paskyrai. Jį įjungus, prie paskyros galėsite prisijungti tik patikimais įrenginiais. Didžiausias ir akivaizdžiausias šios funkcijos privalumas yra tas, kad net jei kas nors gus prieigą prie jūsų slaptažodžių, jūsų paskyra ir toliau bus tinkamai apsaugota. Šiandien dauguma programėlių leidžia įjungti dviejų žingsnių patvirtinimą, kad galėtumėte pridėti papildomą savo paskyros saugumo sluoksnį. Įjungę šią funkciją, kiekvieną kartą prisijungdami prie savo paskyros turėsite patvirtinti savo tapatybę naudodami saugos kodą.

Išvalykite savo istoriją

Dar vienas svarbus dalykas, kuris gali būti labai veiksmingas suteikiant papildomą apsaugą jūsų asmeninei informacijai, yra išmaniojo telefono naršymo istorijos išvalymas. Nors tai labai naudinga, kai per momentinius pasiūlymus greitai pasiekiamos jau aplankytos internetinės svetainės, tai gali atskleisti jūsų privatumą apie tai, ką ieškote ir skaitote. Jei nenorite, kad kas nors kada nors sužinotų, ką jūs veikiate internete, turėtumėte ištrinti naršymo istoriją, kai tik pasinaudojate internetu. Taip pat galite pasinaudoti inkognito režimu ir naršyti internete privačiai.

Slaptažodžių tvarkymas

Jei pavargote saugoti visus tuos slaptažodžius skirtingose vietose, geriau atsisiųskite galingą slaptažodžių tvarkyklės programą. Tokios programėlės saugiai išsaugo visus svarbius slaptažodžius vienoje vietoje ir leidžia juos naudoti su vienu pagrindiniu slaptažodžiu arba su „Touch ID“. Į iPhone įrenginius įdiegta patikima slaptažodžių tvarkyklė, vadinama „iCloud Keychain“, kad būtų galima idealiai tvarkyti visus savo slaptažodžius. Jame taip pat siūlomi stiprūs raktai, kad jūsų duomenys turėtų papildomą apsaugos sluoksnį.

Įgalinkite funkciją „Find My iPhone“

„Find My iPhone“ yra svarbi saugumo funkcija. Ji išsiskiria tuo, kad gali leisti išmaniojo telefono naudotojui susekti pamestą prietaisą ir net apsaugoti jame esančius duomenis. Naudodama aktyvavimo užraktą, ji neleidžia niekam naudotis išmaniuoju įrenginiu ar jį parduoti. Jei kas nors neturi prieigos prie jūsų „Apple ID“ slaptažodžių, jis niekaip negali iš naujo aktyvuoti ar ištrinti jūsų išmaniajame telefone saugomos informacijos.

Vietos nustatymo paslaugų valdymas

Vertėtų įprasti pasakyti „Ne” bet kuriai mobiliajai programėlei, kuri prašo prieigos prie vietos nustatymo iOS įrenginyje. Ši funkcija ne tik naudojasi jūsų privačia informacija, bet ir eikvoja jūsų išmaniojo telefono akumuliatorių bei procesorių. Naujausios iOS versijos leidžia geriau valdyti „Location Services“, pvz., turite galimybę leisti programėlei gauti prieigą prie jūsų buvimo vietos tik tada, kai ja naudojatės. Taigi, jei turite leisti programėlei naudotis jūsų buvimo vieta, pasinaudokite šia tvarkinga funkcija.