Makaronai, ryžiai, košės, duonos gaminiai užima didelę dalį lietuvių kasdienio raciono. Tačiau mitybos specialistai ragina riboti jų kiekį, kadangi didelis jų vartojimas didina cukrinio diabeto riziką. Nesupraskite klaidingai – grūdiniai produktai turi daug maistingų medžiagų ir skaidulų, tačiau riziką didina tada, kai jų vartojama itin dažnai. Svarbiausia – nesirinkti jų kiekvieno valgio metu ir riboti jų kiekį, ypač aktualu tiems, kurie serga cukriniu diabetu ar nori numesti svorio.

Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis grūdinius produktus

Viena pagrindinių taisyklių, renkantis grūdinius produktus, yra rinktis visų grūdo dalių arba nevalytus grūdinius maisto produktus – taip išsaugomas didžiausias skaidulų ir maistinių medžiagų kiekis. Patys naudingiausi grūdiniai maisto produktai turi išties daug skaidulų, mažesnį cukraus kiekį ir daugiau maistinių medžiagų. Todėl verta rinktis šiuos:

  • Viso grūdo dalių ruginiai ar kvietiniai produktai: stenkitės vartoti kuo mažiau batono, smulkaus malimo kvietinių miltų – juos keiskite viso grūdo dalių kvietine ar rugine duona, viso grūdo miltais;
  • Spelta produktai – tai sparčiai išpopuliarėjusi, laikinių kviečių rūšis, kuri yra naudingesnė žmogaus organizmui nei įprasti kvietiniai miltai;
  • Avižos – populiarus pasirinkimas rytinei košei, kurią gardinti galima įvairiausiais būdais: nuo saldžių (bananai, riešutų sviestas, obuoliai) iki sūrių (kiaušinis, lašiša, įvairūs sūriai). Venkite apdorotų avižinių dribsnių, užpilamų košių, geriau rinkti apvalius dribsnius arba kruopas;
  • Bolivinės balandos – puikus baltymų, magnio ir geležies šaltinis, jose gausu skaidulų, todėl suteikia sotumo ir padeda, kai kankina vidurių užkietėjimas. Jas galima naudoti itin plačiai: troškiniams, garnyrui prie pagrindinio patiekalo, košėms;
  • Rudieji ryžiai – daug naudingesni nei įprasti ryžiai, tačiau skonis beveik nesiskiria, todėl išties lengva pakeisti kasdieninėje mityboje;
  • Grikiai – lietuvių itin mėgstamos kruopos, kuriose gausu magnio ir geležies, o jų patiekimo spektras – vienas plačiausių.

Verta paminėti, jog kruopų maistinė vertė skiriasi. Naudingiausios yra avižos, grikiai ir bolivinė balanda. Jei yra tikslas sulieknėti, tuomet reikėtų vengti manų, baltų ryžių, sorų kruopų. Rytais naudinga yra gauti angliavandenių ir baltymų derinį, todėl jei nusprendėte valgyti košę, ją gardinkite riešutais ar sėklomis – taip ilgesnį laiką jausitės sotūs ir košė bus maistingesnė.