Natūralu, kad šiais laikais nemažą įtaką asmeniniams sprendimams daro socialiniai tinklai. Jų dėka daug žmonių įsikala į galvą, kad jiems reikalingos tam tikros prekės ar paslaugos. Tai ypač matoma kalbant apie pramogų pasaulį. Kelionės, prabangios prekės, transporto nuoma – paslaugos, kurios dabar ypač reklamuojamos virtualioje erdvėje. Bet, blogiausia tai, kad už kai kurias pramogas yra smarkiai permokama. Taip pat kai kurie žmonės tiesiog elgiasi neatsakingai su finansais.

Kas, pasak ekspertų, vadinama neatsakingu elgesiu su finansais?

Dabar populiaru pirkti tai, kas nėra būtina ir tuo puikuotis elektroninėje erdvėje. Labai niūru stebėti, kad nemažai žmonių perka viską neturėdami tam pakankamai pinigų. Turbūt klausiat savęs – o tai iš kokų pinigų viskas perkama? Paprasčiausias atsakymas – iš skolintų.

Skolintis pinigų tam, kad galėtumėte nusipirkti kažkokią prabangos prekę ar pramogą, yra ne tik finansiškai neatsakinga, bet ir gana kvailoka. Kodėl? Tam, anot MegaPaskolos.lt, yra ne vienas paaiškinimas.

  • Perkant pramogas ar kažkokias prekes už skolintus pinigus, jūs įsipareigojate kuriam laikui. Per tą laiką galite susidurti su problemomis, kuomet teks skolintis pinigų. Jūs to padaryti nebegalėsite, nes ko gero būsite išnaudoję savo skolinimosi galimybes. Pasiekę savo skolinimosi ribas ir nebegalėdami grąžinti senų skolų, susidursite su papildomomis problemomis. Tai skolų išieškojimas.
  • Kvailoka pirkti prabangos prekes ar pramogas už skolintus pinigus dėl to, kad už jas paprasčiausiai bus permokėta. Skolindamiesi pinigus, jūs ne tik kad turėsite grąžinti pasiskolintą sumą. Jūs privalėsite mokėti palūkanas. Priklausomai nuo to, iš ko skolinsitės, palūkanos gali būti labai aukštos. Tai netgi gali pasunkinti jūsų gyvenimą, jeigu įmokos bus didelės.
  • Neigiamas kredito istorija gali būti labai reali, jeigu pastoviai viską pirksite iš skolintų pinigų. Ją dar labiau sugadinsite negrąžindami skolų laiku. Jeigu nutiks taip, kad bent vienos skolos grąžinti nepavyks, tikėtina, kad savo finansinę reputaciją sugadinsite ilgam laikui. Pasekmė vieną – niekas nebenorės jums skolinti pinigų. Tai liečia ir būsto kredito ėmimą.
  • Permokėdami už prekę ar paslaugą, jūs realiai jokios apčiuopiamos vertės negaunate. Tad, natūralu, kad tas jūsų džiaugsmas bus trumpalaikis. Tai gali jus paveikti netgi psichologiškai. Juk kartą pasinaudoję skolinimosi galimybe, ja pasinaudoti turbūt nebepavyks, jeigu ankstesnės skolos nebus padengtos.

Tiesiog svarbiausiu akcentu yra laikomas sąžiningumas sau ir atsakomybė. Norint save laikyti finansiškai raštingu, tiesiog reikėtų nesinaudoti skolinimosi galimybės tokiems pirkimams, kurie yra ne jūsų nosiai, tuo labiau – nebūtini. Pramogos ir prabangos prekės turi būti uždirbtos. Tad, jeigu su savo finansais negalite jų įpirkti, vadinasi kol kas vis dar nesate to užsidirbę.

Šiuo metu apskritai rizikinga pramogauti ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje

Svarbiausia yra atminti, kad pandemija niekur nėra dingusi. Viskas yra priešingai – užsikrėtimų skaičiai didėja su kiekviena diena. Mušami nauji rekordai turi atkreipti jūsų dėmesį į jūsų saugumą. Kalba eina ne tik apie sveikatą. Dabar įprasta, kad nusipirkus kažkokius bilietus į renginius, jie gali būti sunkiai atgaunami. Kovo ir balandžio mėnesiai puikiai parodė ko laukti tiems, kurie rizikuoja su kelionėmis. Dabar tas pats yra su įvairiais renginiais.

Nenustebkite, kad neatgausite savo pinigų už neįvykusius renginius. Tik laiko klausimas kada bus įvestas griežtas karantinas. Jo įvedimi metu, natūralu, kad viskas pasisuks netinkama linkme ir daug verslų vėl užsidarys. Tai nulems ir pajamų mažėjimą. Tad, šiuo metu švaistyti pinigus pramogoms ir prabangos prekėms būtų labai neatsargu, nes tų pinigų gali prireikti labai artimoje ateityje. Jau dabar vyriausybė ruošia planus nuo ko pradėti griežtinimus.

Jeigu svarstote galimybę apie kažkokios pramogos ar prabangos prekių įsigijimą, būtini atidėkite tokius pirkimus ir pinigus tiesiog laikykite prie savęs. Labai didžiulė tikimybė, kad visas pasaulis vėl susidurs su pandemijos pasekmėmis. Tad, visos jūsų turimos santaupos gali būti reikalingos vos po kelių dienų ar kiek vėliau.