auto žiema

Nors šią žiemą dar nesulaukėme daug sniego ir žtikro šalčio, turime dar laiko pasirūpinti automobiliu ir paruošti naudojimui žiemą. Mūsų kraštuose jau senokai buvo -30 laipsnių temperatūra ir bent pusę metrų sniego todėl šiltesnių drabužių ir maisto atsargų automobilyje tikrai nereikia laikyti, tačiau šiltos pirštinės ar kojinės tikrai praverstų ekstremaliais atvejais. Svarbiausia yra žmogaus sveikata ir tam kad išvengtume pavojingų situacijų žiemą, turime patikrinti ir paruošti automobilį. Į ką atkreipti dėmesį?

 

Aušinimo sistema

 

Kai kurie pigesnių automobilių vairuotojai taupumo sumetimais vasarą į nesandarią aušinimo sistemą pripila vandens, taip jie atskiedžia antifrizą. Sumažėjus antifrizo koncentracijai, aušinimo skystis tampa nebeatsparus šalčiui žiemos metu ir gali sugadinti radiatorių ar žarneles bei jungiamąsias detales. Jei nežinote ar jūsų automobilio aušinimo skystis atitinka reikalavimus kiekviename automobilių servise už nedidelį mokestį gali patikrinti ir pasipildyti ar pakeisti nauju.

 

Padangos

 

Lapkričio mėnesio nereikia laukti norint pasikeisti vasarines padangas, atsargūs vairuotojai tai daro anksčiau. Žieminės padangos gali būti reikalingos ir anksčiau nei to reikalauja Lietuvoje galiojantys įstatymai nes niekuomet nežinome kokias išdaigas gali iškrėsti žiema. Kur kas didesnė klaida kurią daro automobilių savininkai – važinėjimas per daug nusidėvėjusiomis žieminėmis padangomis. Sumažėjęs protektoriaus gylis reiškia, kad stabdymo kelias bus ilgesnis ir važiuojant sudėtingomis oro sąlygomis automobilio galite nesugebėti suvaldyti. Universalios padangos paprastai būna geros tik porą sezonų, vėliau jų reikia atsisakyti ir naudoti tik vasaros metu.

 

Tepalai

 

Jei atliekate automobilio techninę aptarnavimą rudenį, visuomet stenkitės įpilti mažesnio klampumo tepalus. Daugelis vairuotojų pamiršta arba net nežino vieno paprasto dalyko kurį rekomenduoja automobilių gamintojai. Kuo žemesnė temperatūra, tuo skystesnis turi būti tepalas variklyje tam kad automobilis lengviau užsivestų ir per didžiausius šalčius alyva nesustingtų variklio dugne. Rekomenduojama naudoti 5w-30 arba 5w-40 tepalus.

 

Sugedęs termostatas

 

Reta tačiau labai nemaloni problema kuri gali išaiškėti tik atėjus rudeniui arba žiemai. Užstrigęs atidarytoje padėtyje termostatas nesukels jokių įtarimų nes šiltuoju metu tikriausiai retas kuris šildome automobilį. Jei pastebėjote, kad į saloną pučia nepakankamai karštas oras kuris sunkiai sušildo aprasojusius langus, skubiai vykite į remonto dirbtuves nes atėjus didesniems šalčiams automobiliu važiuoti bus per šalta ir nesaugu.