maistas ir gėrimaiApie pusryčių svarbą jau girdėjome mokyklos suole. Visi žinome, kad sveiki ir sotūs pusryčiai – geros ir sėkmingos dienos garantas. Tiesa, ne visi žinome, koks maistas ir gėrimai turėtų atsidurti ant rytinio stalo. Mitybos specialistai pataria visų pirma stebėti savo organizmo būseną ir rinktis tai, kas tinka konkrečiai jums. Žinoma, universalių taisyklių taip pat nereikėtų ignoruoti – jomis patariama vadovautis visiems, norintiems pasirūpinti savo sveikata ir emocine gerove.

Pradėkite nuo gėrimo

Vienas geriausių sprendimų – šiltas vanduo su citrina (jei norite – ir šaukšteliu medaus). Pasirinkę tokį gėrimą, gausite vitamino C, kuris stiprina imunitetą. Be to, taip tarsi pažadinama virškinimo sistema ir pagerinamas apetitas. Dar vienas privalumas – toksinų šalinimas ir dėmesys jūsų odai. Jei nemėgstate citrinos, rytui galite rinktis tiesiog stiklinę vandens be jokių priedų. Įrodyta, kad vanduo padeda kontroliuoti visas organizmo funkcijas, todėl yra nepakeičiamas mūsų sveikatos ir geros savijautos šaltinis. Priklausomai nuo konkretaus žmogaus svorio, rekomenduojama per dieną išgerti apie 1,5–2,5 litrus vandens. Ryte vanduo turėtų būti geriamas likus pusvalandžiui iki valgio. Prasčiausias sprendimas, kurį galite priimti – tai pradėti rytą su kavos puodeliu. Išgėrus kavos, apetitas gerokai sumažėja, todėl daugelis žmonių, rytas besimėgaujančių kava, pusryčius išvis pamiršta. Tai reiškia, kad organizmas praranda energiją ir negauna jam reikalingų medžiagų. Jei esate kavos mėgėjas, rekomenduojame ja mėgautis tik praėjus kelioms valandoms po pusryčių.

Sotus ir skanūs pusryčiai geros dienos pradžiai

Atsigėrę vandens, turėtume pagalvoti apie maisto produktus ir mūsų skonį atitinkančius pusryčius. Lietuvoje populiaru rytą pradėti nuo fermentuotų pieno produktų, pvz., natūralaus jogurto ar kefyro. Šiuose gaminiuose esančios gerosios bakterijos prižiūri žarnyno mikrofloros pusiausvyrą. Iš kitos pusės, turite prisiminti, kad iš pačio ryto negalima gerti šaltų pieno gėrimų. Be to, kai kurie mitybos ekspertai teigia, kad pieno produktus geriau palikti užkandžiams ar net vakarienei.

Keliaudami į maisto prekių parduotuvę ir planuodami pirkinių krepšelį, atsižvelkite į mitybos specialistų rekomendacijas – pusryčiams rekomenduojama rinktis sudėtinių angliavandenių ir baltymų turinčius maisto produktus, t. y. įvairių grūdų kruopų nepervirtas košes, kurias galima gardinti įvairiais prieskoniais, riešutais, šviežiomis daržovėmis. Tai puikus sprendimas, suteikiantis ilgalaikį sotumo jausmą. Kad jaustumėtės energingi ir išliktumėte sveiki, pusryčiams nesirinkite daug cukraus turinčių maisto produktų, riebių ir rūkytų gaminių.