Namų kino sistemosVakaras su namiškiais žiūrint kokybišką ir įtraukiantį filmą ar svarbias krepšinio rungtynes – kas gali būti geriau? Nebent tinkamai parinkta namų kino sistema, kuri užtikrina, kad filmo peržiūra bus netgi geresnė nei kino teatre. Faktas! Juk namie nereikia dalintis sofos su nepažįstamu piliečiu, čiauškiančiu spragintus kukurūzus garsiau nei skamba filmo garso takelis.

Tačiau, dar prieš įsigyjant ir net prieš planuojant įsigyti namų kino sistemą, reikia atsakyti sau į kelis svarbius klausimus, kurie padės nuspręsti, į ką atkreipti dėmesį, renkantis sistemą. Didžiausios Lietuvoje elektroninės parduotuvės Pigu.lt specialistai sufleruoja pagrindinius klausimus.

Koks bus skiriamas biudžetas?

Namų kino sistemos paprastai nėra pigus įrenginys, tačiau įvairūs parametrai lemia gana didelius kainų skirtumus. Todėl pirmiausia reikėtų apsibrėžti kainos rėmus, kad būtų lengviau išsirinkti. Beje, nereikia atsisakyti svajonės turėti namų kino sistemą, jei biudžetas nėra didelis. Tikrai yra kokybiškų ir gerai vertinamų variantų, kurie „neplėšo“ piniginės. Vertėtų pasižvalgyti ir elektroninėse parduotuvėse, paprastai jose daugelis prekių kainuoja šiek tiek pigiau nei tradicinėse parduotuvėse.

Kokiose patalpose bus namų kino sistema?

Šis klausimas padeda atrasti balansą tarp svajonės ir realybės. Jei patalpos yra nedidelės, nereikia persistengti, įsigyjant pačią galingiausią namų kino sistemą. Taip pat reikia nepamiršti rasti balansą tarp  vaizdo ir garso – vienai daliai negalima skirti daugiau lėšų nei kitai, nes bus jaučiamas ryškus disbalansas ir ilgainiui tai atsilieps filmų peržiūros kokybei.

Dažnai renkantis ekraną sprendžiama ar norima televizoriaus, ar multimedijos projektoriaus. Tačiau atsakymą į šį klausimą taip pat apsprendžia patalpos dydis ir šviesumas. Vidutinio dydžio saulėtoje svetainėje projektorius vizualiai sumažins patalpas ir atrodys nejaukiai. Tačiau visai kitaip atrodys dideliame kambaryje, kuriame galima pasiekti maksimalų šviesos šaltinių užtamsinimą ir pasiekti gerą vaizdo kontrastą. Renkantis televizorių, taip pat svarbu atsižvelgti į patalpos dydį – nuo atstumo iki televizoriaus priklauso, kokios įstrižainės turėtų būti TV įrenginys. Atminkite, kad dydis ne visada lemia kokybę. Didelis televizorius mažoje patalpoje gali tapti skaudančių ir ašarojančių akių priežastimi.

Beje, nepamirškite ir garso sistemos, ji ypatingai svarbi, norint mėgautis filmų ar sporto rungtynių peržiūra.

Kaip bus peržiūrimi filmai – DVD ar kompiuteris?

Tradiciškai namų kino sistemos būdavo įsigyjamos su DVD grotuvu. Ir toks siūlomas yra iki šiol. Visgi, vystantis technologijoms, šiuo metu daug patogiau naudoti kompiuterį kaip filmų paleidėją. Dažnai net galima naudoti planšetę ar išmanųjį telefoną, ypač jei jie to pačio prekinio ženklo ar turi suderinamą programinę įrangą. Taigi, tikrai nebūtina įsigyti DVD įrenginio, o tai padės šiek tiek sutaupyti sutaupyti ir panaudoti tuos pinigus, įsigyjant geresnę garso ar vaizdo įrangą.