Irmantas, RimasIšrinkti vardą į šeimą skubančiai atžalai – rimtas iššūkis tėveliams. Žinoma, greičiausiai todėl, jog tai labai svarbus sprendimas. Juk priskirtas vardas lydi žmogų visą gyvenimą. Juolab, kai aplink tiek daug skirtingų ardų, noromis nenoromis tėveliai ima vardams priskirti konkrečių žmonių savybes, taip bandydami atsirinkti, kuris žmogus galbūt sėkmingesnis, kuriam prasčiau gyvenimas susiklostė. Nors lietuviška patarlė ir sako, kad ne vardas žmogų puošia, o žmogus vardą, tėveliai vis tiek nedrįsta vadinti sūnaus Domu jei kuris iš jų pažįstamų šiuo vardu gyvenime mėgsta išlenkti taurelę arba Adele, jei pažįstama tokiu pačiu vardu retai kada užsibūna vienoje darbo vietoje.

Pastebima tendencija, jog nemažai lietuviškų šeimų visgi renkasi lietuviškas tradicijas ir savo atžaloms skiria lietuviškus, prasmingus ir mūsų istoriją menančius vardus. Tokių turime į valias. Tačiau ką daryti, jei niekaip negalite išsirinkti?

Irmantas ar Rimas?

Derinys, kuris tikrai gali priversti susimąstyti. Abu šie vardai yra lietuvių kilmės, skirtingai nei daugelis tokių, apie kuriuos dažnai tik manome, kad jie lietuviški. Juk mėgstame prisiskirti savo šaliai ir Joną, ir Oną, ir Juozą, nors šie vardai toli gražu su Lietuva nieko bendra neturi. Tuo trapu jei renkatės, kokį vardą suteikti sūnui Irmantas ar Rimas, pirmiausia naudinga sužinoti šių vardų reikšmę.

Štai pagal vardų žodyno pateikiamus aiškinimus, Irmantas yra kildinamas iš frazės „irgi sumanus“, taigi tarsi sako, jog žmogus šiuo vardu yra protingas ir mąstantis. Tai puikios savybės, kuriomis pasižymintys vyrai išauga sėkmingais ir laimingais tiek šeimoje, tiek profesinėje veikloje. Tuo tarpu Rimas yra vardo Rimantas trumpinys ir reiškia rimtį arba romaus būdo žmogų. Ko gero, toks vardas puikiai tiks vaikui, kuris užaugęs gebės išlikti ramiu net sudėtingose situacijose ir priimti pačius tinkamiausius sprendimus.

Prasmė slypi skambesyje

Beje, ar kartais pagalvojote, jog gana dažnai žmonės renkasi vardus ne kiek pagal prasmę, kiek pagal skambesį ir jų grožį. Štai pavyzdžiui tokį vardą kaip Jevgenijus savo sūnui parinks toli gražu ne kiekvienas. Kaip ir Žydrūnu pakrikštyti ne visi tėvai norėtų savo sūnų, nors tokio vardo prasmė kildinama toli gražu ne iš kokių dviprasmybių kaip gali pasirodyti iš pirmo skambesio Tuo tarpu Irmantas, Rimas, vardai skambūs ir įsimintini. Tiek lietuvių, tiek užsienio kalbomis jie gana lengvai ištariami ir yra tikrai skambūs. Sakoma, jog vyriškas vardas turi būti tvirtas ir skambėti užtikrintai, o būtent priebalsės ir suteikia žodžiams skambesio ir sodrumo. Ko gero, tokie vardai gali būti puikus pasirinkimas vyrui, kuris užaugęs bus tvirtas ir išdidus, šeimos gynėjas ir maitintojas, o kartu turbūt ir tikras patriotas.