Nuo sausio 6 d. kino centre “Garsas” pradedama rodyti svaiginanti muzikinė meilės istorija „Čiko ir Rita”, alsuojanti Kubos karščiu ir džiazo ritmu.

/Chico y Rita/ rež. Fernando Trueba ir Javier Mariscal / animacija, miuziklas / Ispanija, Didžioji Britanija / 94 min. / 2010 /

Animacinės juostos suaugusiems autoriai – „Oskaro” laureatas režisierius Fernando Trueba ir garsus Ispanijos grafikos dizaineris Javieras Mariscalis. Jie sukūrė aistringą meilės istoriją, vykstančią Havanos, Niujorko, Las Vegaso, Holivudo ir Paryžiaus penktojo dešimtmečio pabaigos fone. Pasak kūrėjų, šis laikotarpis yra gražus architektūra bei dizainu, o muzikoje tai – fantastiškas metas, kuomet Kubos muzikantai keliavo į Niujorką ir prisijungė prie anglo-saksų muzikantų. Šis susijungimas iš esmės pakeitė džiazo muziką.

Filme skamba džiazo legendų Thelonious Monk, Cole Porter, Dizzy Gillespie ir Freddy Cole (Nat King Cole brolio) muzika. Originalų garso takelį filmui kūrė legendinis Kubos pianistas, kompozitorius Bebo Valdés. Tačiau nereikia būti Kubos ir Amerikos džiazo istorijos specialistu, kad galėtum mėgautis filmu. Nors muzikos gurmanai filme neabejotinai ras mielų staigmenų.

Nors „Čiko ir Rita” yra animacinis filmas, net keturias savaites filmavimo aikštele režisieriams buvo tapusi Kubos sostinė Havana, kur vyko intensyvus darbas su tikrais aktoriais. Tai suteikė animatoriams optinės informacijos apie personažų judesius, jų „žmogiškumą”. Šį laikotarpį kūrėjai vadina scenarijaus sielos perkėlimu į filmą.

Animacinis miuziklas „Čiko ir Rita“ apdovanotas „Goja“ kaip geriausias Ispanijos 2011 m. animacinis filmas. Šis įvertinimas buvo tik graži pradžia festivalių ir prizų maratone, kuriame jis smagiai sukasi iki šiol.