kreditaiLietuvos banko statistika rodo, jog šalyje kas penktas žmogus turi finansinių įsipareigojimų. Tai reiškia, jog finansų rinka šalyje klesti ir gyventojams nuolat išduodami kreditai, paskolos ir lizingai. Nemažai gyventojų skolinasi ne tik didesniems pirkiniams, bet ir pirmajam nuosavam būstui. Tokia paskola reikalinga maždaug pusei žmoni, perkančių NT turtą. Tad prieš skolinantis iš banko tokiam pirkiniui, reikėtų žinoti, kaip tinkamai pasiruošti būsto kreditui.

Pirmiausia – būstas, tada paskola

Kai kurie pirkėjai mano, jog į banką reikia keliauti skolintis būstui, o tik gavus paskolą, ieškoti patinkančio pirkinio. Tačiau tai nevisai tiesa. Žinoma, dar prieš surandant patinkantį būstą, patartina apsilankyti banke konsultacijai, kad sužinotumėte, kokią sumą pinigų bankas galės Jums paskolinti. Tuomet pagal šiuos kriterijus jau galite ieškoti patinkančio varianto. Ir tik radus geriausiai Jūsų lūkesčius atitinkantį sprendimą, galite keliauti į banką prašyti paskolos. Prieš tai jau reikėtų turėti šio perkamo NT turto įvertinimą, kurį reikėtų pateikti bankui kartu su paskolos prašymu.

Kokius dokumentus turėti?

Bankas, skolindamas didelius pinigus, rizikuoja, todėl nori, kad būsto kreditai būtų išduodami tinkamai viską apsvarsčius ir tik mokiems skolininkams. Todėl norėdami tai įrodyt, turėsite bankui pateikti daug įvairių dokumentų. Geriausiai juos pasiruošti iš anksto.

  • Darbo sutartis.
  • Perkamo būsto skelbimas arba nuotraukos.
  • Perkamo būsto turto vertinimas.
  • Pradinė pirkimo-pardavimo sutartis su pardavėju.
  • Jei sumokėtas pradinis įnašas, pinigų perleidimo išrašai.
  • 12 paskutinių mėnesių darbo užmokesčio pažyma.

Tai pirminiai dokumentai, kurie bus aktualūs bankui, tačiau jei bus nuspręsta, kad paskolą bankas Jums gali suteikti, paskolos išdavimo laikotarpiu, bankas gali paprašyti ir daugiau dokumentų.

Kaip derėtis su banku?

Labai dažni žmonės mano, jog kreditai yra suteikiami labai retai ir reikia būti dėkingiems, jeigu juos bankas suteikia. Tačiau į tiesų pinigus bankas Jums tik skolina, o Jūs juos grąžinsite, tad ne pro šalį pasiderėti dėl Jums palankesnių būsto kredito sąlygų. Pavyzdžiui, pateikite paskolos prašymą keliems bankams, kad galėtumėte rinktis Jums tinkamiausias paskolos sąlygas. Be to, jei vienas bankas pasiūlė geresnes sąlygas, o norite skolinti iš kito, su banko pasiūlymu keliaukite į norimą banką ir pasiteiraukite, gal Jūsų norimas skolintojas pasiūlys geresnes, kad nepabėgtumėte.