ekologiškas maistas Ekologiškas maistas – tai žodžių junginys, apie kurį greičiausiai susimąsto kiekvienas. Atėjus metui, kai žmonės suprato, kad konservantai ir cheminiai junginiai, esantys perkamuose maisto produktuose, kenkia sveikatai bei gamtai, juos tarsi masiška banga apėmė noras maitintis kitaip – maitintis geriau. Tačiau ne paslaptis, kad susiklosčiusia situacija suskubo pasinaudoti ir visiems gerai žinomi prekių ženklai, kurie siekia pritraukti krūvas pirkėjų. Tad belieka susimąstyti: ar ekologiškas maistas – apgaulė, ar galimybė pereiti prie kur kas sveikesnio gyvenimo būdo?

Visų pirma, reikėtų pabrėžti, kad šis posūkis – itin sveikintinas. Daugelis ūkių pradėjo naudoti natūralias trąšas ir nebeeikvoti tiek gamtos išteklių, tad neabejotinai ekologiškas maistas ne tik geresnis jį vartojantiems žmonėms, bet ir mus supančiai aplinkai.

Dar vienas pagirtinas bruožas – tai, jog ekologišką maistą dažniausiai augina ir parduoda nedidelius ūkius turintys prekybininkai, tad pirkdami sveikus produktus, žmonės remia smulkųjį verslą, kuris kur kas naudingesnis ekonomikai.

Be šių savybių, ekologiškas maistas – tai tikrai nepamatuojama nauda žmogaus organizmui. Tokie produktai yra kur kas maistingesni, jie išsaugo gerąsias savybes. Atsižvelgdami į žmones labiausiai puolančias ligas, gamintojai šiuo metu siūlo ir sveikus užkandžius, ir padažus, saldumynus bei kitus visų pamėgtus produktus be cukraus. Tai naudinga ne tik sergantiems cukriniu diabetu, bet ir norintiems sumažinti suvartojamą jo kiekį bei numesti svorio.

Deja, neatidūs ir galbūt neturintys daug laiko pasidomėti šia pramone, dažnai nukenčia. Didžiųjų parduotuvių ar prekybos centrų lentynose besipuikuojantys produktai, kurių antraštės teigia, jog jie itin sveiki ir ekologiški, būna apgaulingi. Iš tiesų juose galbūt nėra vienos ar kitos kenksmingos medžiagos, tačiau šie produktai nėra pagaminti ekologiškų standartų pagrindu ir neturi jokių tai liudijančių sertifikatų. Galima drąsiai teigti, kad tai tik sumanus rinkodarinis triukas, kuris lemia tai, jog žmogus, norintis išsaugoti savo sveikatą, pasąmoningai rinksis produktą, ant kurio iš tolo spindi žodeliai be E, organiškas, natūralus ir pan. Tad jei jus domina tikrasis ekologiškas maistas, jo verčiau ieškokite mažose parduotuvėlėse ar ūkininkų daržuose, kurie daržoves ar vaisius augina natūraliu pagrindu.