Kopėčios – nepamainomas pagalbininkas buityje ir darbe. Jos reikalingos ne tik statybos ar remonto darbams, bet ir namų ūkio bei sodo puoselėjimui. Daug ko pasiekti ranka tiesiog neįmanoma, todėl visada naudinga turėti tinkamai pritaikytas kopėčias. Kai kuriais atvejais, kai darbai vienkartiniai (pavyzdžiui, namų remontas), naudingesnis pasirinkimas būtų kopėčių nuoma. Ne visada protinga įsigyti prekę ir po to ją bereikalingai sandėliuoti. Verčiau jau pasinaudoti nuomos paslauga.

Kopėčių nuoma: ką svarbu žinoti ir kaip pasirinkti tinkamiausias savo darbui?

Viena iš dažniausių nelaimingų atsitikimų darbe priežasčių yra kritimas dėl netinkamai pasirinktų kopėčių. Kai kurios kopėčios yra tiesiog per trumpos ir neužtikrina atitinkamo saugumo. Renkantis kopėčias savo darbui ar vienkartiniam projektui, labai svarbu įvertinti jų dydį, aukštį, tvirtumą, stabilumą ir bendrąją kokybę. Tik taip galėsite išvengti įvairių sužalojimų bei traumų darbe ar namuose.

Į ką atsižvelgti renkantis tinkamiausias kopėčias?

·         Aukštį. Rinkdamiesi kopėčias, gerai įvertinkite aukštį, kuriame dirbate ir kiek reikia pasiekti. Rekomenduojama visada imti šiek tiek aukštesnes kopėčias, nei reikia, kad darbuotis būtų patogiau.

·         Atlaikomą svorį. Kiekvienų kopėčių gamintojas nurodo, kokį maksimalų svorį gali atlaikyti tam tikras jų produktas. Taip pat yra paliktas ir nedidelis rezervas. Svarbu įvertinti ne tik savo kūno masės svorį, bet ir pagalvoti apie naudojamų įrankių svorį, nes juos laikysite rankose ir taip susidarys daugiau kilogramų.

·         Pagaminimo medžiagą. Kopėčios gali būti pagamintos iš aliuminio, plieno, medžio ar stiklo pluošto. Aliuminio kopėčios lengvos, nerūdijančios, atsparios neigiamam klimato poveikiui. Plieno kopėčios panašios į aliuminio, tik yra patvaresnės, todėl ir sunkesnės. Medinės kopėčios – pačios paprasčiausios, nebrangios, bet nepasižymi ilgaamžiškumu ar atsparumu įvairiems aplinkos faktoriams. Stiklo pluošto kopėčios užtikrina elektrinę izoliaciją.

·         Savo ūgį. Ne visos kopėčios gali būti pritaikytos jūsų ūgiui.

Kopėčių rūšys:

·         sulankstomos kopetėlės;

·         sulankstomos kopėčios;

·         dvipusės suskleidžiamos kopėčios;

·         paprastos tiesios kopėčios;

·         prailginamosios kopėčios;

·         teleskopinės kopėčios;

·         kopėčios su platforma;

·         daugiafunkcinės kopėčios.