Studijos – irgi pramoga, bet yra pramogų, kurios kitų reikšmių neturi, tik pramogines. Kai vienam studentui paskola buvo būtina susimokėti už paskutinį studijų semestrą, teko išmokti gyventi kitaip, taupiau. Tada jis ir suprato, kad lig šiol visi jo pinigai būdavo iššvaistomi pramogoms. O be jų gyventi tikrai galima.

Paskolos prireikė susimokėti už paskutinį studijų semestrą

Nors iki pat paskutinio studijų semestro studentas studijavo nemokamose studijose, visgi galiausiai buvo būtina paskola susimokėti už paskutines galimybes studijuoti. Vaikinas pripažįsta, kad mokslai labai sušlubavo, kai pradėjo dirbti. Kita vertus, jeigu būtų nedirbęs, būtų negalėjęs ir studijuoti, nes tėvai nebeteikė išlaikymo. Net ir ta pati paskolos kaina nebūtų buvusi prieinama, nes paskolos nedirbantiems nėra teikiamos. Tad darbus ir studijas buvo sunkoka suderinti, nes nei vienam, nei kitam negalėjo pilnai formuoti tvarkaraščio. Dažnai sutapdavo darbai su paskaitomis, egzaminai su bemiegėmis naktinėmis pamainomis… Galiausiai labai krito vidurkis, ir teko pereiti už brūkšnio – į mokamą vietą. Tai nebuvo labai brangios studijos, tačiau visgi jos šiek tiek kainavo. O tuo metu studentas atliekamų pinigų tikrai neturėjo, ir tai sunkiai sudūrė galą su galu…

Lengviausia buvo pasikliauti greitaisiais kreditais

Teko pasidomėti, kaip ir kur gauti paskolas. Palyginti, kur yra mazos palukanos, kuo skiriasi skolinimo sąlygos ir pan. Galiausiai jis nusprendė skolintis iš tam tikros skolinimo platformos, kurioje suteikiamos paskolos, tačiau taip pat tai ir greitųjų kreditų bendrovė. Taip skolintis paprasčiausia, nes galima viską padaryti labai greitai, ir niekam nereikia aiškinti, kodėl skoliniesi.

Teko išmokti taupyti – vedė išlaidų žurnalą

Pasiskolinti buvo viena užduotis, antrasis slenkstis – nepavėluoti sumokėti studijų įmoką. Galiausiai teko susikaupti paskutiniam semestrui ir stengtis, kad  asmenine paskola būtų greičiau išmokėta, o gyvenimo kokybė nenukentėtų. Ten zmones, suteikiantys paskolas, veikia kaip institucija, ir negali su jais pabendrauti, pasitarti, kad palauktų pora dienų. Mokėti reikia pagal nustatytą grafiką. Tad vaikinas nusprendė ne tik daugiau dirbti, bet ir griežčiau taupyti. Kad pamatytų, kur jis išleisdavo savo ne tokią ir mažą algą, jis ėmė vesti išlaidų ir pajamų žurnalą. Ten ir paaiškėjo, kad daugiausiai jis išleisdavo brangiems atsipalaidavimams. Paaiškėjo, kad anksčiau kainuodavo pramogos:

  • Gėrimai baruose;
  • Brangūs kino teatro bilietai;
  • Apsipirkimai dėl pramogos;
  • Valgymai restoranuose;
  • Grožio paslaugos ir kt.

Brangias pramogas pakeitė nemokamomis

Suvokęs, kad ir laiką, ir pinigus praleidžia tokiems dalykams, jis nusprendę šias brangias pramogas pakeisti nemokamomis arba išvis tiesiog vietoje jų daugiau dirbti. Nemokamos pramogos, kurios nebuvo niekuo blogesnės, tai buvo nemokami filmai internetu vietoje kino teatrų. Taip pat knygų skaitymas iš bibliotekų – tai tiesiog išvis paįvairino jo gyvenimą. Taip pat vaikinas ėmėsi ir tokių dalykų, kaip savo daiktų nereikalingų pardavimo. Juk daug ką buvo pirkęs tiesiog dėl malonumo pirkti, o daiktai stovėdavo nenaudojami. Taip dar ir sukaupė dalį pinigų paskoloms grąžinti. Taip pat išmoko atsipalaiduoti tiesiog pasivaikščiodamas parke, pavedžiodamas šunį ir panašiai leisdamas laiką.

Džiaugiasi gyvenimo kokybe

Dabar vaikinas sako, kad ta paskola tapo net ir tam tikra savotiška gyvenimo mokykla. Jis išmoko ir daugiau uždirbti, ir labiau vertinti tuos pinigus, ir gyventi taupiau, tačiau vis tiek laimingai. Juk ne viskas, kas malonu ir gerai būtinai turi būti įvertinta pinigais.