Pasakiško grožio paplūdimys, maloniai odą kaitinanti saulė, egzotiškais gėlių žiedais nubarstytas takas ir du mylimieji, kurie nusprendė sujungti savo likimus, vienas kitam prisiekia amžiną meilę… Scena iš romantiško filmo? Tikrai ne, tai vestuvės užsienyje, kurios ir lietuvaičių tarpe pradeda populiarėti. Žinoma, daugelis sakys, kad tai tik graži svajonė, nes tokią prabangą sau gali leisti tik aukštuomenės grietinėlė arba turtingi snobai, kurių kaprizų negali išpildyti vietiniai vestuvių planuotojai. Tad tikriausiai nustebsite sužinoję, kad vestuvės užsienyje kainuoja labai panašiai, o kartais ir net pigiau nei Lietuvoje. Svarbiausia suprasti, kad, planuojat vestuves svečioje šalyje, teks mokėti už kitus dalykus.

Tradicinės lietuviškos vestuvės dažnai atrodo taip: dviem paroms išnuomota kaimo turizmo sodyba arba kavinė, kuri turi galimybę apnakvydinti svečius, gausiomis vaišėmis nukrautas stalas, daug alkoholio, muzikantai ir šokiai iki paryčių. Žinoma, dar vestuvinė fotosesija, automobilių nuoma, jaunavedžių apranga, žiedai, auka bažnyčiai arba Metrikacijos skyriaus mokestis. Taigi, viską gerai apgalvojant ir detaliai planuojant, gana neištaigingos vestuvės, iki 50 žmonių, Lietuvoje kainuoja apie 5 – 6 tūkstančius eurų, jei jaunavedžiai nuspendžia santuoką įforminti tik Civilinės metrikacijos skyriuje ir ypatingą dieną paminėti tik šeimos ir artimiausių draugų tarpe, galima įtilpti ir į porą tūkstančių eurų.

Tuo tarpu, pasirinkus vestuves atšokti užsienyje, teks mokėti už lėktuvo skrydį, apgyvendinimą ir vestuvių ceremoniją, be to, iš karto sumainius žiedus, galima pradėti mėgautis medaus mėnesiu. Tad, jei vestuvės užsienyje atrodo vis patrauklesnis pasirinkimas, atminkite keletą dalykų.

Visų pirma, vestuvių užsienyje kaina priklausys nuo to, kaip organizuosite vestuves ir kiek svečių jose norėtumėte matyti. Kuo daugiau svečių – tuo plačiau teks praverti piniginę, nebent svečiai turės patys susimokėti už savo lėktuvo bilietą ir apgyvendinimą. Žinoma toks variantas galimas, tačiau tokiu atveju, geriau nesitikėti dovanų. Kaina ženkliai išaugs, jei nuspręsite samdyti ir vestuvių planuotoją ar skristi per kelionių agentūrą. Viską darant savarankiškai, pavyzdžiui, perkant lėktuvo bilietus, rezervuojant viešbučio kambarį, derinant visus formalumus dėl vestuvių ceremonijos ir t.t. vestuvės užsienyje kainuos išties gerokai pigiau. Tad vestuvės užsienyje neturėtų būti planuojamos iki ceremonijos likus keliems mėnesiams. Visus pasiruošiamuosius darbus pradėkite bent prieš metus, o pirmas dalykas, kurį turite padaryti – įsigyti lėktuvo bilietus į pageidaujamą šalį, kurioje įteisinta santuoka yra pripažįstama ir Lietuvoje. Brangiausiai vestuvių ceremonija kainuoja – Havajuose ir Bahamų salose, pigiausiai – Las Vegase, niekada negęstančių lempučių mieste, žiedus galima sumainyti vos už 50 dolerių.

Taigi, teigti, kad vestuvės užsienyje paprastam lietuviui yra neįkandamas malonumas, išties yra neteisinga. Jei norite kažko išskirtinio, netradiciško ir labai intymios šventės, vestuvės užsienyje – išties neprastas pasirinkimas.