stovyklosVasaros atostogų moksleiviai su nekantrumu laukia ištisus metus, o joms atėjus gali pasidžiaugti, jog nebereikia anksti keltis, sėdėti klasėse bei ruošti pamokas. Tiesa, nieko neveikimas daugeliui greitai pabosta, ypatingai jei draugai išvyksta atostogauti pas močiutes į „rūgpienių kaimus”. Tuomet tiek vaikai, tiek ir jų tėvai pradeda svarstyti kaip ir kur jaunimas galėtų turiningai ir smagiai praleisti laisvą vasaros laiką.
Stovyklos neabejotinai yra populiariausia vasaros pramoga vaikams. Tūkstančiai moksleivių bent jau dalį vasaros praleidžia įvairiose Lietuvos ir užsienio stovyklose. O jų pasirinkimas išties didelis. Žinoma, stovyklos pasirinkimui nemažą įtaką turi ir tėvai, kurie nori, kad jų atžalos ne tik linksmai leistų laiką, bet ir įgytų naujų ar pagerintų jau turimus kokius nors įgūdžius, talentus, savybes.
Pavyzdžiui pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo kūrybinės, lyderystės, užsienio kalbų stovyklos. Pastarosios aktualios tapo jau vien dėl to, jog geras anglų kalbos žinojimas tampa ne tik privalumu, bet ir būtinybe siekiant karjeros. Tiesa, vaikai, paaugliai ne visada taip toli žvelgia į ateitį, kaip jų tėvai ir vasarą nori pramogauti, žaisti o ne vėl tam tikra prasme grįžti į mokyklos suolą. Visgi dažnai yra ieškoma kompromisų ir pasirenkama tokia stovykla, kuri duotų ir intelektualinės, kūrybinės naudos, ir būtų smagu poilsiauti.

Tuo tarpu jaunimas, kuris mėgsta ypatingai aktyviai leisti laiką renkasi sporto stovyklas, o šitame sektoriuje lyderiauja krepšinio stovyklos. Ir tame nieko nuostabaus, juk krepšinis Lietuvoje yra populiariausia sporto šaka, dar kartais netgi pavadinama ir antrąja tautos religija. Tokių specializuotų sporto stovyklų kasmet daugėja, o jų organizatoriai vaikus bando pritraukti įvairiomis priemonėmis, kaip pavyzdžiui panaudodami garsių krepšininkų pavardes (neva stovyklos globėjai).

Stovyklos pasirinkimą taip pat lemia ir ekonominis faktorius, nes keletą vaikų išleisti į komerciniu pagrindu organizuojamas stovyklas nėra pigus malonumas ir tokią pramogą vaikams gali leisti tik pasiturintys tėvai. Mažesnes pajamas uždirbantys dažniausiai priversti rinktis iš valstybės finansuojamų stovyklų, kurios yra kur kas pigesnės, o socialiai remtinoms šeimoms kai kuriais atvejais netgi nemokamos.