Naktį iš birželio 18 d. į 19 d. Vilniuje iki paryčių nemiegos kultūros nakties „Tebūnie naktis“ dalyviai. Jų laukia gausybė originalių renginių netradicinėse vietose. Vienas iš jų – mistinis muzikos, šviesos, fotografijos ir ledo skulptūrų projektas „Ledainės pasaka“.

Senoji Sereikiškių parko ledainė vienai nakčiai virs muzikine dėžute, perkeliančia į paslaptingą ir net šiek tiek bauginantį pasakos „Sniego karalienė“ pasaulį. „Akimirkai įsivaizduokite, kad kelis kartus sumažėjote ir patekote į stebuklingą muzikinę dėžutę. Būtent tai patirsite patekę prie buvusios ledainės. Jus pasitiks vaiduokliškas šviesų žaismas, dėmesį prikaustanti ir už realybės ribų nubloškianti muzika. Ledainės centre suksis didžiulė Sniego karalienė, priversianti tiesiog fiziškai pajusti savo mažumą“, – pasakoja organizatorius Justas Grabauskas.

Dramatišką muzikinės dėžutės įspūdį sustiprins menininko, vienintelio Lietuvoje ledo skulptoriaus, kuriančio ledo skulptūras visus metus Mindaugo Tendziagolskio, sukurtos ledinės septynių nykštukų biustų skulptūros. Mindaugas Tendziagolskis jau žinomas Lietuvos ir užsienio visuomenei skulptūromis iš įvairiausių nestandartinių medžiagų. Skulptorius jau yra sukūręs analogų Lietuvoje neturintį šokolado kambarį, impozantišką skulptūrą iš daržovių, ekologijos propagavimo renginyje – skulptūrą iš šiukšlių, kūrinius iš nendrių, sniego, virvių ir dar daugelį įvairiausių skulptūrų iš nestandartinių medžiagų.

Šįkart ledas pasirinktas neatsitiktinai. Tai ne tik daug meninių galimybių turinti, paslaptinga medžiaga, kartu su apšvietimu leidžianti sukurti nekasdienį, efektingą vaizdą, bet kartu ir labai laikina. Per naktį skulptūros tiesiog ištirps žiūrovų akyse – grįš į žemę, į orą.

„Lediniai nykštukai – tarsi paminklas svajonei ir pasakai, – sako skulptorius M. Tendžiagolskis. – Vaikystėje pasaulį matome švytintį vaivorykštės spalvomis, svajonės atrodo aiškios, skaidrios, ryškios ir paprastos. Deja, laikui bėgant jų kontūrai aptirpsta, sunyksta, kol galų gale lieka tik balutė. Ironiška, žiauriu? Bet taip nutinka daugeliui. Viskas laikina: ne tik materialūs dalykai – kaip ši ledainė, bet ir dvasiniai.“

Projekto organizatoriai pasiryžo nors ir vienai nakčiai atgaivinti tai, kas prarasta. Ir ne tik svajonę bei pasaką, bet ir senąją ledainę. Nors jau daugelį metų ji nebenaudojama pagal paskirtį, šią naktį ji ir vėl prisimins saldų ledų kvapą. Renginio metu ketinama išdalyti 5 tūkstančius nemokamų ledų porcijų.

„Kas gi gali būti labiau susiję su vaikyste nei ledai? – sako M. Tendziagolskis. – Tai tokia paprasta ir lengvai realizuojama svajonė, suteikianti daug malonumo ir džiaugsmo. Daugeliui gaila, kad viskas trunka taip trumpai. Panašiai kaip ledo skulptūros. Bet gal tas laikinas grožis ir yra tikroji jų žavesio paslaptis?“

„Ledainės pasaka 2011“

Muzikos scena:

20:00 – 22:00 Intro. Muzika miksuojama su pasakom (dj)

22:00 – 23:00 Perkusijos šou (live)

23:00 – 23:30 Teatras – mimų pasirodymas

23:30 – 00:30 Without Letters (live)

00:30 – 02:00 Doomoostudio (dj)

20:00 – …. Ineraktyvi fotografijų paroda – „Klausyk akimis” ir ledo skulptūrų ekspozicija

Atsakingų asmenų kontaktai:

Justas Grabauskas
Tel +370 685 81 824

Erika Purauskytė
Tel.+370 612 05996