sirdies-riksmo-herojusVasario mėnesį meilės žmogui ir Tėvynei mėnesiu paskelbę unikalių performansų kūrėjai – dailininkė Auksė Petrulienė ir muzikantas Tomas Dobrovolskis – kvietė tautiečius siųsti savo meilės istorijas elektroniniu paštu. Vasario 5 d. Menų spaustuvėje vyks akcija už meilę ir nepriklausomybę „Širdies riksmas“, kurios metu ir bus galima išvysti silikoninių lėlių atliekamą „gyvą“ lietuvišką meilės folklorą. Įvairiapusę intelektualią, pramoginę ir erotišką programą kūnui ir sielai paruošę menininkai tą vakarą pristatys ir savo kūrybos spektaklį „Pasmaugta ir nušautas“ apie prelato Olšausko gyvenimą.

Dvi savaites rinkę iš visų Lietuvos kampų plūstančias meilės istorijas – eiliuotas, graudžias, siaubingas, atviras kaip žaizdas arba rožines-romantiškas – „Psilikono teatro“ atstovai džiaugiasi, kad tų istorijų pakaktų dar dešimčiai šio teatro naujų spektaklių. Tačiau perskaitę daugybę istorijų, kūrėjai atsirinko pačią nuostabiausią, kaip teigia patys, tinkamą net pačiam išrankiausiam karališkam skoniui. Ši istorija, kurios autorius kol kas laikomas paslaptyje, ir bus ekranizuota antrojoje akcijos „Širdies riksmas“ dalyje.

Likusios istorijos – pribloškia įvairove ir atvirumu, erotiškumu ir subtilumais, lyriškumu ir, žinoma, romantika – o dar sako, kad lietuviai – ne romantiška tauta! Štai vienos autorės pasakojimas apie jos senelių užsimezgusią meilę: „Jis ateidavo pas ją į namus, kur Ji gyveno su tetom. Jie gerdavo arbatą ir kalbėdavosi. Vieną dieną, kai jie kambaryje buvo ne vieni, Jis ant servetėlės užrašė: „aš tave myliu“. Ji nuraudo. Jie buvo jauni. Šią vasarą atšventė auksinių vestuvių metines.” Kitas herojus iš meilės pasinėrė į prekybą egzotiškais vaisiais: „Nežinau nuliūdau ar išprotėjau/ Dabar pardavinėju persikus/ Skintus Mėnulyje/ Žmonės juokiasi, sako trenktas -/ Bet perka ir grįžta.” Negalima nepaminėti ir vyriškos lyties atstovų, besiskundžiančių netikusiu miestu, neatitinkančių įsimylėjėlio lūkesčių: „Kas čia per miestas, kad net vidury dienos stačiai į dangų pakeltas niekam nė motais?“
Akcijos „Širdies riksmas“ rengėjai pristatys ne tik ekranizuotą meilės folklorą, bet ir silikoninių lėlių ir gyvos muzikos spektaklį „Pasmaugta ir nušautas“. Pastarasis akimirksniu nukels žiūrovus į skandalingiausią „smetoniškos“ Lietuvos meilės istoriją. Joje – prelatas Konstantinas Olšauskas stačia galva puola į nuodėmę –pamindamas celibato priesaiką, jis pamilsta moterį, kurią paskui savo rankomis ir pasmaugia. Nuteistas už buvusios meilužės nužudymą ir atlikęs bausmę, kaip byloja kriminalinė istorija, prelatas paslaptingai nušaunamas. Niekuo nepridengta erotiškų silikoninių lėlių nuogybė ir karščiu pulsuojanti žmogaus-orkestro Tomo Dobrovolskio muzika, nepaliks šiai istorijai abejingo nė vieno.

Dėkingi visiems, prisidėjusiems prie širdies atvėrimo akcijos, performanso „Širdies riksmas“ rengėjai kviečia pasišildyti savo širdis vasario 5-osios dienos vakarą Menų spaustuvėje – čia bus pilstomas šildantis kokteilis ir netgi veiks unikaliųjų silikoninių meilės suvenyrų kioskas. Kioske bus eksponuojami erotiškiausi „Psilikono teatro“ spektaklių personažai, miniatiūrinės silikoninės krūtys ir specialūs lėlių rinkiniai, skirti žaisti lyties keitimo operacijas.

Akcija „Širdies riksmas“ vyks Menų spaustuvėje vasario 5 d. 19 val. Bilietus platina Tiketa, kaina 20 Lt.