seno_kelio_cirkasJau šį savaitgalį (rugsėjo 11-13 d.) prasideda Naujojo cirko savaitgalis – ne šiaip festivalis, o renginys, keičiantis miestiečių požiūrį į cirką. Festivalio rengėjai (Menų spaustuvė ir Prancūzų kultūros centras) ketvirtus metus siekia pristatyti šią pasaulyje jau trečią dešimtmetį skaičiuojančią meno rūšį, kurioje susijungia tradicinio cirko fizinė stiprybė su teatro poetika ir šokio plastika. Šiuo renginiu prasideda ir naujas Menų spaustuvės sezonas.

Tad kas gi tas naujasis cirkas? Cirkas, be abejo, yra vienas seniausių menų – žodžio „cirkas“ (lot. „circus“) kilmė mus nukelia į Romos laikus, kur apvalioje arenoje vykdavo gladiatorių kautynės ir vežimų lenktynės. Tačiau išties cirko kilmė dar archajiškesnė – tai sakralinės apeigos ir šamanai, ritualai ir žmogaus fizinės jėgos ribų išmėginimas. Tuo pačiu tai ir žmogaus, kaip pasaulio valdovo, gebančio sutramdyti net lokius ir tigrus – galios įrodymas.

Naujasis arba šiuolaikinis cirkas gimė kaip atsakas į žmogaus – besąlygiško arenos ir pasaulio valdovo – tironiją. Naujajame cirke nepamatysite gyvūnų ir šou numerių, nes čia, pasitelkiant akrobatiką, klounadą, fokusus – tradicinio cirko elementus,– kuriami spektakliai. Pasak jaunos prancūzų režisierės Gaelle Bisellach-Roig, kurios spektaklį „Išnara“ galėsime išvysti šiemet Vilniuje, „teatras yra iliuzija ir poreikis, šokis – gyvenimo geismas ir slapta kalba, o cirkas – tai juokas mirties akivaizdoje. Naujasis cirkas – tai visų šių elementų lydinys”.

Šiųmetis Naujojo cirko savaitgalis skiriasi nuo buvusiųjų – pirmiausia tuo, kad atsigręžia į jaunuosius žiūrovus. Suomių trupės „Circo Aereo“ spektaklis „Seno kelio cirkas“ (rugsėjo 12 ir 13 d.) – tai pasirodymas, į kurį kviečiami visi, nežiūrint amžiaus, pilietybės ir kitų nesvarbių įrašų dokumentuose. Suomių cirko režisierius, Maksimas Komaro, paklaustas, kam skirtas šis spektaklis, kukliai atsako: visiems. Ir priduria „Šiuolaikinis cirkas – tai lyg žaidimas, kurį galėčiau palyginti su smalsumu vaikų, besistengiančių išmėginti tuos daiktus, kurie suaugusiems atrodo beverčiai, kvaili, o gal net pavojingi“. Komaro ir trijų cirko akrobatų sukurtas spektaklis visai šeimai „Seno kelio cirkas“ išties gali būti pavojingas akrobatų sveikatai – siauromis Vilniaus senamiesčio gatvelėmis senu sunkvežimiu atidardėję į Menų spaustuvės kiemą, jie ore atliks kvapą gniaužiančius triukus.

Tuo tarpu prancūzų trupės „La Manoeuvre“ (Prancūzija) spektaklis „Išnara“ gali būti pavojingas ne artistams, o žiūrovams. Prancūzai skelbia, jog siūlo praplėsti regimo pasaulio ribas, o tai gali kelti pavojų kasdienybei, pilkumui, nuoboduliui ir pagaliau – sveikam protui. Žiūrėti spektaklį „Išnara“ reikia akimis, tačiau jomis pasitikėti – nevalia, nes čia, kūnų ir manekenų raizgalynėje, moteris gali netyčia subyrėti į šipulius, o vieniša ranka – likti kabėti ant virvės. Paslaptingą ir mistišką spektaklį sukūrusi Roig tvirtina, kad jos kūryba – tai eilėraščiai kūno kalba.

Norintiems išsamiau sužinoti apie šiuolaikinio cirko istoriją, aktualijas, tendencijas ir kryptis, siūlome apsilankyti nemokamose paskaitose, kurias skaitys Camilla Damkjaer (scenos menų mokslų daktarė iš Stokholmo universiteto) bei cirko teoretikas, rašytojas, filmų kūrėjas Jeanas Michelis Guy (Prancūzija). Camilla Damkjaer supažindins su cirko raida Skandinavijoje, pristatydama žymiausias trupes ir spektaklių vaizdo įrašus. Ji taip pat kviečia į paskaitą, kurioje dėsto pasitelkdama savo pačios išvystytą metodiką – kalbėti apie cirko meną derinant tai su judesiu scenoje. Guy, kuris šiuo metu dirba Prancūzijos Kultūros ir komunikacijos ministerijoje rengdamas kultūros politikos gaires iki 2030 m., pristatys šiuolaikinio cirko Prancūzijoje istoriją bei šiandieną.

Visi Naujojo cirko savaitgalio edukaciniai užsiėmimai nemokami, tačiau į juos būtina registruotis iš anksto.

Menų spaustuvės naujasis sezonas: 2009 ruduo
Numatomi renginiai

Naujovės
IETM tinklo susitikimas, repertuare – daugiau spektaklių vaikams ir jaunimui , 3 „Atviros erdvės“ premjeros, Loretos Juodkaitės premjera

Didžiausias renginys
Vieno didžiausių pasaulyje šiuolaikinių scenos menų tinklo IETM plenarinis susitikimas Vilniuje (spalio 8-11)

Festivaliai
Naujojo cirko savaitgalis (rugsėjo 11-13)
Auksinė kaukė („Benykstanti giminė“, rež Sergejus Ženovačius, spalio 16)
Tarptautinis modernaus šokio festivalis („Aura“, rugsėjo 27)
Tarptautinis teatro festivalis „Sirenos“ (spalis)

Svečiai
Lietuvos šokio informacijos centras rengia tarptautinio tinklo AEROWAVES susitikimą (spalis)
Tarptautinis projektas „Dekalogas – dialogas“ (teatras „Utopia“, spalis)
Europos menų mokykla (VEKS, lapkritis)
Kauno valstybinio dramos teatro gastrolės (4 spektakliai – rugsėjis, spalis)

Premjeros
Jaunųjų scenos menininkų programa „Atvira erdvė:
o Vidas Bareikis „Vakaras su knyga“ (spalio 18)
o Mindaugas Valiukas „Trintukas“ (lapkričo io 18)
o Rugilė Barzdžiukaitė „Hipokampas“ (lapkričo io 26)
Loros Juodkaitės naujo spektaklio premjera (gruodis)
Atgaivinamas Menų spaustuvėje pastatytas spektaklis „Nusiaubta šalis“ (Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras, rež. Gintaras Varnas, rugsėjis)

Spektakliai vaikams ir paaugliams
„Peliukas gitaroje“, „Gimimo diena“, „Eglė – žalčių karalienė“ („Stalo teatras“)
„Medėjos vaikai“ (teatras „Utopia“)
„DiViDukas“, „Sparnuotasis Matas“, „Atviras ratas“ (teatras „Atviras ratas“)
„Bala žino“ („db Projektai“)

Muzika
Alinos Orlovos koncertas (lapkričio 13 d.)

Trupės, teatrai, rengiantys projektus Menų spaustuvėje
VšĮ „Stalo teatras“
Teatras „Atviras ratas“
VšĮ „Cezario grupė“
OKT/ Vilniaus miesto teatras
Kauno valstybinis dramos teatras
Šokio teatras „Aura“
Teatras „Utopia“
Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras (repeticijos „Nusiaubta šalis“)
„Psilikono teatras“
VšĮ „Operomanija“