cirkasRugsėjo 11-13 dienomis Menų spaustuvė ir Prancūzų kultūros centras kviečia atrasti ir pamilti naująjį cirką. Ketvirtus metus vykstantis Naujojo cirko savaitgalis – tai galimybė palikti nuošaly stereotipus ir pamatyti kitokį scenos meną – tokį, kuriame plastiškai susilieja teatras, šokis ir tradicinis cirkas. Ši šventė – tai taip pat ir galimybė daugiau apie naująjį cirką sužinoti profesionalių cirko lektorių paskaitose ir seminaruose, kurie nemokami ir atviri visiems besidomintiems.
Jei pagalvoję apie cirką, pirmiausiai įsivaizduojate dviratį minančias meškas, o apie teatrą – scenoje vaidinančius aktorius, naujasis cirkas būtent jums. Nes čia visai nėra meškų ar kitokių dresuotų gyvūnų, o veiksmas visai nebūtinai vyksta scenoje. Iš Suomijos atvažiuojanti naujojo cirko trupė „Circo Aereo“ savo spektaklį rodys Menų spaustuvės kieme, tiesiai iš sunkvežimio, kuriuo jie patys atvažiuos į Lietuvą. Rugsėjo 11-12 dieną šios trupės spektaklis „Seno kelio cirkas“ pakvies visus smalsius, ieškančius, nesustojančius, tikinčius gyvenimo stebuklais ir niekada nesenstančius į pasirodymą, skirtą visai šeimai. 30 minučių trukmės energingas akrobatų, klounų ir tiesiog keistuolių pasirodymas pralėks kaip viena akimirka net vargiai vietoje nustygstančiam trejų metų žiūrovui.

Tie, kuriuos žavi rafinuotas judesys ir plastika, vizualinė estetika ir cirko paslapties kerai turėtų rasti kelią į Menų spaustuvės Juodąją salę rugsėjo 11-12 dienomis ir būtinai pamatyti prancūzų naujojo cirko trupės „La Manoeuvre“ fantasmagorišką spektaklį „Išnara“. Šio spektaklio režisierė Gaelle Bisellach-Roig meistriškai supina šokėjus su manekenais, gyvas būtybes su objektais, šokį su teatru, o teatrą – su cirku, kol visą tai susilieja į subtilų hipnotizuojantį reginį.

Pačius smalsiausius, neatsižvelgiant į jų amžių, pareigas ir pomėgius, Naujojo cirko savaitgalis pakvies apsilankyti paskaitose apie naujojo cirko istoriją ir dabartį. Seminaro dalyviai turės galimybę išbandyti ir cirko prakaito skonį judesio užsiėmimuose. Cirko paskaitos ir seminarai vyks rugsėjo 12-13 dienomis ir bus atviri bei nemokami. Seminarui vadovaus Stokholmo universiteto cirko istorijos ir teorijos lektorė Camilla Damkjaer. Seminaras vyks anglų kalba.