Didžiulį lietuvių susidomėjimą keliančio miuziklo „Karolis“ premjera Vilniaus Katedros aikštėje įvyks jau šį sekmadienį (Gegužės 1 dieną). Pagrindinį kūrinio herojų – Joną Paulių II – miuzikle įkūnijantis atlikėjas Liudas Mikalauskas šį vaidmenį vadina pačiu sudėtingiausiu iššūkiu jo karjeroje

Šį sekmadienį net 27 metus Katalikų Bažnyčiai vadovavęs Jonas Paulius II popiežiaus Benedikto XVI dekretu bus paskelbtas palaimintuoju. Kartu su visu pasauliu šį neeilinį įvykį švęs ir lietuviai. Pagrindiniu iškilmių Lietuvoje akcentu taps Vilniaus Katedros aikštėje 21 val. įvyksianti garsaus Italijos kompozitoriaus Sandro Di Stefano miuziklo „Karolis“ premjera. Šį įstabų kūrinį visi norintys galės išvysti nemokamai.

Pagrindinis apie Jono Pauliaus II (tikrasis vardas – Karolis Vojtyla) gyvenimą bei įtaką pasaulio istorijai pasakojančio miuziklo vaidmuo buvo patikėtas garsiam atlikėjui L.Mikalauskui. Pastarąsias dvi savaites intensyvių repeticijų ritmu gyvenantis Kauno valstybinio muzikinio teatro solistas neslėpė, jog šis vaidmuo jam taps didžiausiu išbandymu karjeroje.

„Vaidinti tokį žmogų pirmiausia yra didžiulė atsakomybė. Ruošdamasis šiam vaidmeniui peržiūrėjau ne vieną filmą apie Joną Paulių II, perskaičiau daug jo parašytų straipsnių ir recenzijų. Bandau gilintis ne tik į tekstą, bet ir į jo gyvenimą, į jo ėjimą popiežystės link, – prieš kūrinio premjerą pasakojo L.Mikalauskas. – Šiame miuzikle yra parinkti tokie Karolio Vojtylos tekstai, kuriuos ne taip paprasta išmokti. O ir išmokimas – dar ne viskas. Juos dar reikia suprasti ir sugebėti perteikti taip, kad ir kitas žmogus suprastų. Dabar daugiausiai dėmesio skiriu tam, kaip pasakyti Jono Pauliaus II žodžius, kad žmonės iš mano lūpų suprastų juos taip, kaip suprasdavo ir juos girdėdami iš popiežiaus lūpų. Tai yra sunkiausia. Nes Jonas Paulius II savyje turėjo daug energijos, daug temperamento, daug vidinės charizmos ir vienu žodžiu mokėdavo nupasakoti didžiules pastraipas“.

Miuzikle „Karolis“ atskleidžiamas kitoks iš pradžių apie teatro sceną svajojusio, tačiau vėliau pašaukimą tarnauti Dievui bei žmonėms pajautusio Karolio Vojtylos veidas. Ryškiausia XX a. Pasaulio asmenybe laikomą Joną Paulių II miuzikle įkūnijantis L.Mikalauskas prisipažino, jog šis vaidmuo jau spėjo paliesti giliausias jo sielos kerteles.

„Aš niekada gyvenime nebuvau praleidęs Didžiosios savaitės taip, kaip aš ją praleidau šį kartą. Besiruošdamas šiam vaidmeniui aš Didžiąją savaitę praleidau bažnyčioje, maldoje, susikaupime , kažko ieškodamas, – atviravo atlikėjas. Aš tikiuosi, kad į miuziklą ateidami žmonės atsineš vidinį susikaupimą ir sugebės atvira širdimi priimti Kristaus žodį, perteikiamą per Karolio Voitylos prizmę. Šiame kūrinyje bus daug apmąstymo, daug šventumo ir daug meilės žmogui“.

Miuzikle be L.Mikalausko taip pat pasirodys dainininkai Egidijus Bavikinas, Tomas Ladiga, Elena Kalvaitytė-Vitkauskienė, aktoriai Rimantas Bagdzevičius, Liucija Rukšnaitytė, Henrikas Savickis, Petro Bingelio vadovaujamas Kauno valstybinis choras, Vytauto Didžiojo universiteto liaudies šokių ansamblis „Žilvitis“ ir kiti atlikėjai. Miuziklo „Karolis“ režisierius – Nerijus Petrokas. Iš italų kalbos vertė s.Liucija Grybaitė FMA. Projektą organizuoja viešoji įstaiga „Šou imperija“. Prodiuseriai – Aušra Vyšniauskienė ir Valdas Latoža.

Projektą globoja – kardinolas Audrys Juozas Bačkis, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius ir Kazys Starkevičius. Projektą remia Vilniaus ir Kauno miesto savivaldybės.

Po premjeros Vilniuje, miuziklą „Karolis“ birželio 4 dieną galės išvysti ir kauniečiai. Kūrinys bus atliekamas Kauno Santakos parke, kur 1993 m. Lietuvoje lankęsis Jonas Paulius II šimtatūkstantinei žmonių miniai aukojo Šv. Mišias.