Jei vis dar dažote plaukus kenksmingais cheminiais dažais, galite pagalvoti apie natūralius plaukų dažus. Naujausiais tyrimais nustatyta, kad tarp reguliaraus plaukų dažų naudojimo ir ligų vystymosi yra stiprus ryšys.

Viename tyrime, paskelbtame žurnale „International Journal of Cancer”, nustatyta, kad asmenys, kurie dažo plaukus kartą per mėnesį ar dažniau ilgiau nei metus, turi dvigubai didesnę tikimybę susirgti šlapimo pūslės vėžiu nei tie, kurie plaukų nedažo. Naudojantiems daugiau nei 15 metų rizika padidėja net tris kartus. Tai niūru, bet tiesa, ir tai tik pradžia…

Cheminiai dažai

Garsiame Jeilio universiteto tyrime nustatyta, kad visą gyvenimą tamsių plaukų dažų naudotojams padidėja rizika susirgti ne Hodžkino limfoma. Tačiau dauguma šiame tyrime dalyvavusių moterų plaukų dažus pradėjo naudoti iki 1980 metų. Nors nuo to laiko cheminiai plaukų dažai tikrai pasikeitė, jie vis dar nėra visiškai saugūs. Atlikta daug tyrimų, kuriuose šių produktų naudojimas siejamas su ligomis ir mirtinais vėžiniais susirgimais.

Cheminiai plaukų dažai ne tik gali kelti rimtą pavojų sveikatai, bet ir pažeisti plaukus, nes prasiskverbia pro plauko kutikulę ir pažeidžia sruogas iš vidaus. Ilgą laiką cheminėmis medžiagomis dažyti plaukai dažnai atrodo neryškūs ir negyvi. Taip nenutiktų, jei būtų naudojami natūralūs dažai.

Natūralių plaukų dažų gamyba

Kita vertus, natūralūs plaukų dažai nesukelia jokio nepageidaujamo šalutinio poveikio ir net neprasiskverbia pro plauko kutikulę. Iš augalinių medžiagų pagaminti dažai stiprina plaukus, o ne juos žaloja. Kai kurie paplitę natūralūs plaukų dažai yra henna, juodųjų graikinių riešutų lukštai, šalavijas, juodoji arbata ir rabarbarai. Naudodami šias medžiagas galite sukurti beveik bet kokią norimą spalvą – nuo raudonos iki sodriai juodos ir visas kitas – ir tai galite padaryti nepažeisdami plaukų ar galvos odos.

Jei natūralių plaukų dažų gamyba jums nepatinka, rinkoje yra keletas natūralių plaukų dažymo rinkinių. Tačiau būkite atsargūs, nes kartais produktai ženklinami kaip „natūralūs”, nors juose vis tiek yra daug cheminių medžiagų. Visada perskaitykite sudedamųjų dalių sąrašą ir neapsigaukite dėl gudrių rinkodaros triukų. Norėdami pasiekti geriausių rezultatų, apsilankykite vietinėje sveiko maisto parduotuvėje ir pažiūrėkite, kokių prekės ženklų produktų jie turi. Jei norite naudoti henną, visada naudokite kokybišką kūno meno priemonę, ypač jei jūsų plaukai anksčiau buvo dažyti cheminėmis medžiagomis.

Prieš dažydami plaukus bet kokio tipo dažais, visada atlikite tyrimą (ir netikėkite vien mano žodžiu). Priimkite pagrįstą sprendimą savo sveikatos labui. Jei įsigysite natūralių ar ekologiškų plaukų dažų arba pasigaminsite juos namuose, problemų kilti neturėtų. Tačiau visada rekomenduojama prieš dažant visą galvą natūraliais plaukų dažais išbandyti nedidelį plaukų plotą. Dėl savo prigimties vienodų rezultatų pasieks ne visi, todėl norite įsitikinti, kad spalva jums patinka, prieš ją pasilikdami.

Willow Sidhe yra natūralaus grožio ir sveikatos ekspertė, jau daugiau nei 10 metų gaminanti savo natūralią žolelių kosmetiką ir plaukų priežiūros priemones. Neseniai ji sužinojo apie natūralių plaukų dažų naudą ir dabar naudoja tik heną. Jei nuspręsite eiti tuo pačiu keliu, būtinai pasirinkite naudoti natūralias sausas plaukų priežiūros priemones, kad plaukai po dažymo neprarastų drėgmės.