Renkantis grandininį pjūklą iškylą daug klausimų – pirkti pigesnį ar brangesnį, sunkesnį ar lengvą, kokio ilgio turėtų būti pjovimo juostos ir grandinės, kokio galingumo variklį pasirinkti? Taip pat, iš anksto verta numatyti, kur įsigyti atsarginių detalių, nes jų tikrai prireiks po sezono ar kelių.

Pjūklų grandinės profesionalams

Šios detalės būna ne vienodos, skiriasi jų storis, narelių skaičius. Specialistai sako, jog profesionalai, kurie su pjūklu dirba kiekvieną, dieną pjaudami storą medieną, turėtų rinktis ilgas grandines ir pjovimo juostas, su stambiais dantukais. Ilgos grandinės padeda įveikti stambią medieną, tačiau jos nėra tinkamos medžių genėjimui, plonoms šakoms pjauti. Kartais tam pačiam pjūklui galima pritaikyti ilgesnę pjovimo juostą su grandine ir trumpą. Tačiau tokiam įrankiui reikia galingo variklio, neužstrigsiančio pjaunant storą medieną.

Pjūklai mėgėjams

Jeigu įrankis reikalingas sodo darbams atlikti, medžių genėjimui, plonų kamienų pjovimui, užtektų mažesnio galingumo variklio, nedaug sveriančio pjūklo. Puikiai tiks „Husqvarna“ įrankiai, kurių svoris iki 5 kg, o grandinės bei juostos ilgis 35-45 cm. Įrankio kaina galėtų svyruoti nuo kelių šimtų iki tūkstančio eurų. Grandinės pradedantiesiems turėtų būti su apsauginiais nareliais, apsaugančiais nuo atmetimo.

Įrankio priežiūra

Įrankio, skirto mėgėjams, priežiūra nėra sudėtinga. Po darbo reikėtų išvalyti juostos tvirtinimo vietą, kurioje prisikaupia nešvarumų, dulkių, pjuvenų. Daugiau dėmesio reikalauja grandinės ir juostos. Svarbu laiku pastebėti jų dilimą, o pastebėjus, jog pjovimo pusėje juosta dyla, plonėja, ją reikia apversti. Grandinę patariama galąsti  darbų pabaigoje ar po vieno, dviejų pasibaigusių kuro bakelių. Kai reikia nuveikti daug darbų su pjūklu, pravers kelios atsarginės grandinės, nereikės užtrukti jas galandant. Tuo labiau, kad mėgėjiškiems pjūklams skirtų grandinių kaina nesiekia 10 eurų. Kad jas reikia keisti ar galąsti, liudija smulkesnė pjuvenos, taip pat pasunkėja darbas, norisi labiau spausti pjūklą.

Jeigu įrankis sugedo, visada galima įsigyti atsarginių detalių, jas pakeitus pjūklas vėl puikiausiai veiks. Universalios grandinės ir juostos tinka įvairių prekės ženklų pjūklams, o jeigu turite „Husqvarna“ įrankį, rinkitės originalias „Husqvarna“ atsargines dalis.