tapetaiNamų remontas daugeliui siejasi su nepatogumais, kalnu dulkių ir papildomomis išlaidomis, tačiau galutinis rezultatas, sutikite, tikrai vilioja: žvelgiant į naujumu kvepiančias sienas, nejučiomis pradedi šypsotis ir planuoti, kokių naujų interjero detalių dar reikia įsigyti. Jei apdailos darbai Vilniuje, atliekami profesionalų, kaina yra neįkandami ar tiesiog nemanote, jog namuose būtini dideli pokyčiai, tačiau dabartiniu interjeru nesate patenkinti, išsigelbėjimu gali tapti…paprasčiausi tapetai. Šių klijavimas nereikalauja išsilavinimo statybos srityje (aišku, šiek tiek žinių parengiamiesiems darbams bei klijavimui reikės), o ir kaina, priklausomai nuo konkrečios tapetų rūšies, nėra labai didelė (faktas, jog, remontą atliekant savarankiškai, nereikės mokėti meistrams, šio sąnaudas dar labiau sumažina). Geriausia, jog keli tapetų ritinėliai, parinkti atsižvelgiant į patalpos ypatybes (dydis, forma, gaunamas šviesos kiekis), gali interjerą pakeisti neatpažįstamai.

Patarsime, kaip tinkamai pasirengti tapetų klijavimui: kaip sakoma, gera pradžia – pusės darbo!

  • Tapetų pasirinkimas. Žvelgiant į platų tapetų asortimentą parduotuvėje, gali apsisukti galvą. Tačiau svarbiausia prisiminti pagrindinę taisyklę: tapetai privalo atrodyti gražiai ne ekspozicijoje, tačiau jūsų namų interjere, užmaskuodami patalpos trūkumus ir pabrėždami privalumus. Šviesūs, smulkiais raštais marginti tapetai vizualiai praplečia patalpas, o tamsesni, stambesnių ornamentų – sumažina per dideles erdves. Šviesos trūkumą kompensuoja šviesūs, pasteliniai, o priešingai efektą sukuria tamsūs, ryškūs tapetai. Svarbu prisiminti, jog, dėl apšvietimo ypatybių, tapetai parduotuvėje atrodo blankesni nei namų aplinkoje esant natūraliai šviesai.
  • Sienų paruošimas. Gera žinia nusprendusiems klijuoti tapetus savarankiškai: tapetai, lyginant su dažymu, nėra tokie įnoringi klijuojamam paviršiui, tačiau keletą parengiamųjų darbų atlikti reikės. Būtina kruopščiai pašalinti prieš tai buvusių tapetų likučius ar dažų liekanas, nuvalyti dėmes, paslėpti nelygumus ar sutrūkinėjimus. Tinkamas paviršiaus paruošimas – vienas iš svarbių faktorių, įtakojantis tapetų estetiką ir ilgaamžiškumą.
  • Tapetų klijų pasirinkimas. Kalbant apie tapetų klijus, rinktis galima tarp sausų (šiuos, sumaišius su atitinkamu vandens kiekius, reikia pasigaminti patiems) ir skystų (galima naudoti iš karto). Abiejų rūšių klijai pasižymi analogiškomis kibumo savybėmis, pritvirtinančiomis tapetus prie pagrindo, tad nėra vienareikšmio atsakymo, kuris variantas geresnis. Tiesa, sausų klijų kaina yra šiek tiek mažesnė, tačiau skystus naudoti patogiau, kadangi nereikia skirti laiko jų paruošimui.

Atlikote visus paruošiamuosius darbus? Kibkite į tapetų klijavimą ir netrukus džiaugsitės patraukliomis interjero permainomis!