meilėYra daugybė meilės receptų, tačiau pastaruoju metu dažniausiai apkalbamas vienas, kurį supranta įsimylėjėliai visame pasaulyje. Receptas paprastas: reikia dviejų įsimylėjėlių, spynos išgraviruotos su įsimylėjėlių vardais, spynos rakto ir tilto per upę. Pakabini spyną, užrakini ir įmeti raktą į upę. Nėra rakto – nėra kaip atrakinti ir meilė išlieka amžina. Žmonės prietaringi, tiki išbertos druskos magija, juodos katės prakeiksmu, tad patikėti užrakinta meile tikrai nesunku.

Iš kur atėjo tradicija kabinti spyneles?

Sunku pasakyti, tačiau meilės tradicijų specialistai rodo pirštu į Italiją ir Vengriją, mat ten ši tradicija gyvuoja jau daugiau nei 20 metų. Visgi labiau manoma, kad tai iš Vengrijos atsklidusi tradicija, mat ten dar 1980-aisiais jaunuoliai kabinėjo spyneles ant tiltų ir net tvorų. Italijoje ši tradicija staigiai išpopuliarėjo po parodyto italų filmo „Ho Voglia de Te“, kuriame įsimylėjėlių porelė pakabina spynelę ir prisiekia vienas kitam amžiną meilę. Taigi, iš Vengrijos ir Italijos ši tradicija pasklido visame pasaulyje, neaplenkė ir Lietuvos. Šiandien ant kiekvieno, net pačio nereikšmingiausio tilto galima rasti bent po kelias įsimylėjėlių spyneles.

Užrakinta meilė – vestuvių tradicija

Lietuvoje, kitaip nei Italijoje ar Vengrijoje, spyneles kabina ne paaugliai, o jaunieji. Vestuvinės spynelės yra dalis vestuvių tradicijų, itin prisiderinusi prie jau šimtmečiais gyvavusios tradicijos pernešti jaunąją per tiltą. Dabar pirmiausia jaunasis perneša jaunąją per tiltą, tuomet po karšto bučinio įrodančio jų meilę, pakabinama spynelė. Spynos vestuvėms pasirenkamos pačios įvairiausios, nuo paprastučių kurias galima įsigyti buitinių prekių parduotuvėse ir ranka išraižytų vardų, iki specialiai užsakytų, širdutės formos ir su išgraviruotais žodžiais.

Ar tikrai spynelės kabės, kol meilė išblės?

Atmetant šalin prietarus apie amžiną meilė, jei kabo spyna, spynelės iš tikro nėra amžinos. Jas reguliariai šalina komunalininkai. Italijoje, ant populiariausių tiltų susikaupia tokie kiekiai spynelių, jog jų svoris tampa pavojingas tilto konstrukcijoms. Tad kartą per metus ar net dažniau yra pašalinamos visos spynelės. Lietuvoje tai daroma rečiau, tačiau nuo nuo populiaresnių Užupio tiltų ši vestuvinė atributika taip pat jau ne vieną kartą buvo pašalintos. Tačiau neilgam – pastebėjus, jog jų spynelės dingo, poros vėl skuba užkabinti naujas. Tiesiog, kad meilė niekada neišblėstų…