pasaulio-cempionatasNenumaldomai artėja vienas iš didžiausių sporto įvykių šiais metais, kurį stebės ne vienas Joniškėlio gyventojas per televiziją – Pasaulio futbolo čempionatas Brazilijoje. Galingiausios pasaulyje futbolo rinktinės susitiks nuožmiose dvikovose, kad išsiaiškintų, kuri šiais metais yra stipriausia.

Kas yra kas?

Šiais metais Pasaulio čempionate dalyvauja 32 komandos. Jos suskirstytos į 8 grupes po 4 komandas. 5 komandos yra iš Afrikos – Alžyras, Kamerūnas, Dramblio kaulo krantas, Gana, Nigerija. 13 komandų – iš Europos: Belgija, Bosnija ir Hercegovina, Kroatija, Anglija, Ispanija, Prancūzija, Vokietija, Olandija, Italija, Graikija, Portugalija, Rusija ir Šveicarija. 3 komandos iš Azijos: Iranas, Japonija, Pietų Korėja. 3 komandos iš Šiaurės Amerikos: JAV, Hondūras ir Kosta Rika. 7 komandos iš Pietų Amerikos: Argentina, Čilė, Kolumbija, Ekvadoras, Brazilija, Meksika ir Urugvajus. Ir 1 komanda iš Okeanijos – Australija. Europos ir Pietų Amerikos komandos laikomos stipriausiomis pasaulyje.

Favoritai

Favoritus nusako paprastai du kriterijai. Vienas jų yra FIFA reitingai. Jie skelbiami kas mėnesį oficialioje FIFA svetainėje. Pirmąjį dešimtuką dabar sudaro šios komandos:
1. Ispanija
2. Vokietija
3. Portugalija
4. Brazilija
5. Kolumbija
6. Urugvajus
7. Argentina
8. Šveicarija
9. Italija
10. Graikija

Šie reitingai sudaromi pagal komandų rezultatus įvairiuose čempionatuose savo žemynuose ir tarptautiniuose FIFA turnyruose.

Kitus kriterijus pateikia lažybų bendrovės. Štai pavyzdžiui iš Lietuvos kilusi pasaulinė lažybų bendrovė TonyBet siūlo lažintis internetu už šio Pasaulio čempionato komandas išrikiuotas taip:
1. Brazilija
2. Argentina
3. Vokietija
4. Ispanija
5. Belgija
6. Prancūzija
7. Urugvajus
8. Anglija
9. Italija
10. Olandija

Keista, bet į dešimtuką lažybininkai įtraukia FIFA reitinguose 11 vietą užimančią Anglijos rinktinę, taip pat ir 12 vietoje esančius belgus, o taip pat ir 15 vietoje esančius olandus, bei 16 vietoje likusius prancūzus. Tokia praktika taikoma įvertinant ne tik komandų pasiekimus per pastaruosius 4 metus, bet ir praeitų pasaulio futbolo čempionatų pasiekimus. Pavyzdžiui, Olandijos rinktinė prieš 4 metus finale pralaimėjo Ispanijai. Prancūzai laimėjo čempionatą 1998-siais, kuris vyko Prancūzijoje, todėl natūralu, kad šeimininkai vertinami labai aukštai. Dėl to Brazilijai ir atitenka pirmoji lažybininkų reitingo vieta.

TonyBet lažybų pasiūlos sudarinėtojai (bukmekeriai) taip pat vertina ir komandų sudėtis. Kuo jose daugiau žvaigždžių ir geresnė atmosfera, tuo aukščiau komanda gali stovėti sąraše. Brazilai, atrodo, surinko labai ryškų žvaigždyną, kaip ir Argentinos rinktinė, kurioje žaidžia ne viena pasaulinio garso žvaigždė.

Čempionato metu, lažintis gyvai bus galima ir už kitas perspektyvias komandas, kurios į dešimtuką nepapuola, tačiau gali nustebinti visus įsiverždamos į finalą – Portugalija, Meksika, Šveicarija, Kolumbija. Tiesa, jų šansai vertinami gana kukliai. Kas gi tie „nevykėliai“, kuriems nieko gero nežadama? Hondūras ir Kosta Rika laikomos silpniausiomis komandomis, taip pat ir Alžyras, Iranas, Kamerūnas. Žemiausią reitingą FIFA reitinge turi Australija – 59 vieta ir Pietų Korėja – 55 vieta. Jų pasirodymą skeptiškai vertina ir lažybininkai.

Atrodo, kad favoritai šiame pasaulio čempionate yra aiškūs – trys Pietų Amerikos ir septynios Europos komandos. Kuriai atiteks paauksuota taurė sužinosime tik Liepos mėnesį po viso mėnesio įspūdingų varžybų. Sekite savo televizijos programas! Lietuvoje futbolą transliuos LRT televizija.