argharus_metalo_grupeThundertale, Argharus, Inquisitor, Mandragora, Andaja, Karma Jawless – toks galutinis grupių sąrašas sunkiosios muzikos koncerte „Juodasis penktadienis“. Atstiktinai ar ne, tačiau kiekvienas kolektyvas rugsėjo 18 d. Vilniaus klube „New York“ pažymės sau ir gerbėjams svarbią progą. Tai albumų pristatymai, dešimtmečio sukaktis, koncertinio sezono pabaiga bei kaupimasis darbui studijoje ir akibrokštas lipant į sceną, kurioje grupė paprastai nepasirodo. Bet apie viską iš eilės…

Thundertale yra viena šio koncerto grupių, bene rimčiausiai besiruošiančių naujojo albumo pristatymui. Metus brandintas „Warriors of Thunder“ yra trečiasis studijinis grupės albumas, tęsiantis plėtojamą kūrybinę kryptį. Tai anglų kalba parašyti pasakojimai, apžvelgiantys ir pristatantys senosios Lietuvos istorijos laikotarpį nuo 1009 iki 1410 metų iš romantizuoto istorinio heroizmo pusės. „Mūsų tauta turi kuo didžiuotis, ir dabar pats laikas tai parodyti!“, tokios minties vedini albumą įrašinėjo muzikantai. Pristatymo dieną albumas pasirodys ir prekyboje, tad Thundertale kūrybinius vaisius bus galima įvertinti visais atžvilgiais. Be dainų tekstų buklete pateikiami ir istoriniai faktai, dėl kurių buvo konsultuojamasi su žinomu istorinių romanų rašytoju Jonu Uzurka. O specialų albumo viršelį nutapė dailininkas Alan Lathwell iš Jungtinės Karalystės. Albumą sudaro 10 visiškai naujų, iki šiol niekur neskelbtų kūrinių, kuriuos pirmą sykį ir išgirsime atliekamus gyvai.

Savo pastarąją kūrybą Vilniaus publikai parodys ir Argharus, iki šiol naujuosius kūrinius vienintelį kartą sugroję Žiemgaloje. Black metalo atstovai iš Šiaulių pristatydami savo albumą „Pleištas“ negaili grubių epitetų: „tai aštuonios cinizmo ir sarkazmo kupinos ekspresijos, spjaudančios žmonijos tuštybę ir beprasmybę“. Taip pat užtikrintai ir įtaigiai muzikantai Black metalo energiją išlieja ir gyvais pasirodymais. O šįkart svarsto galimybę publiką užvaldyti kone teatrališku performansu.

Savo pirmąjį studijinį albumą „The Quantum Theory of Id“ pagaliau pristatys ir Vilniaus tamsiojo underground‘o komanda Inquisitor. Pasirodymą, kaip ir albumą, sudarys pirmą kartą viešai nuskambėsiantys keturi konceptualiai ir siužetiškai susieti kūriniai. Įgavę daugiau aršumo ir netradicinių formų jie vis dar alsuoja tamsia Inquisitor‘iška atmosfera ir aprėpia tiek ugningą gitarų maištą, tiek melodingus fortepijono pasažus. Pusantrų metų trukusią Inquisitor tylą perrėžti padės grupės senbuvius pakeitę nauji muzikantai. Kaip nuo doom ir melodingo black metalo link avangardo ir naujų formų slenkantys Inquisitor atrodys toliau, išvysime „Juodajį penktadienį“.

Mandragora žada šventinį koncertą ne ką menkesne proga – grupė sulaukė dešimtmečio. Tokią sukaktį kaip ir dera pažymės ir senieji grupės nariai kartu su dabartine Mandragoros muzikantų komanda. Grupės teigimu išgirsime ir seniausių, daugeliui žinomų, ir negirdėtų kūrinių. Atšventusi dešimtmetį Mandragora ruošiasi užsidaryti studijoje ir galbūt kitą vasarą gerbėjus pradžiuginti antru pilnu studijiniu įrašu.

Andaja savo paskutinį albumą išleido jau prieš trejus metus, tačiau apie save vis sugeba priminti netikėtai surengdami gyvų pasirodymų ciklą. Skleisdami savo pagoniškus kerus Vilniuje muzikantai ketina pradžiuginti ir naujomis, negirdėtomis melodijomis. Tai, ko gero, taip pat reiškia naujo albumo brandinimo pradžią…

Karma Jawless, grindcore atstovai, metalo scenoje paprastai nepasirodo. Tai hardcore ir punk stilių įkvėpta kūryba, kuriai, kita vertus, nesvetimas ir metalo skambesys. Tad savo išskirtinumu Karma Jawless ir paįvairins anksčiau pristatytą muzikinę plejadą.

Koncertas vyks rugsėjo 18 dieną klube „New York“. Pradžia – 18:00. Bilieto kaina – 30 Lt. Bilietai bus platinami prie įėjimo.